Dvanáct měsíců v zoo: Nový chov tučňáků, jedinečná mláďata a víc návštěvníků
Tučňáci v ústecké zoo. Foto: Zoologická zahrada Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V roce 2017 prošlo branami ústecké zoo 163.994 návštěvvníků, což je o 2.293 osob více než v roce předchozím. Velkým lákadlem pro ně byla každopádně narozená mláďata, která jsou oblíbeným objektem pozorování zejména pro děti.

Zde se může poněkud lišit názor laiků od odborníků, kteří upřednostňují jedinečnost či obtížnost odchovů. Na předním místě stojí jednoznačně deset mláďat kajmánků malých, u kterých inkubace vajec proběhla přirozeným způsobem, přímo v expozici s dospělým párem, v navršené hromadě substrátu. Žádná jiná evropská zoo se za posledních dvanáct měsíců odchovem tohoto druhu nepochlubila. Dalším úspěchem byl ústecký prvoodchov šakala čabrakového či velice vzácné majny Rothschildovy, která v přírodě obývá pouze malé území na severozápadě ostrova Bali v počtu několik desítek jedinců. Mezi dlouhodobě úspěšné odchovy, které řadí ústeckou zoo mezi evropskou špičku, lze vyzdvihnout zoborožce vrásčité či lenochody dvouprsté, oba druhy zoo odchovává již od roku 2001.

U návštěvníků jednoznačně stojí na žebříčku popularity na předním místě primáti. V pavilonu opic a v expozici lemurů se narodilo celkem deset mláďat – čtyři malí lemuři kata, dva mandrilové rýholící, dvě guerézy pláštíkové, jeden makak kápový a jeden gibon bělolící. Neméně oblíbené jsou šelmy, které jsou v letošních přírůstcích zastoupeny třemi kočkami slaništními či čtyřčaty u populárních surikat. Svého obdivovatele si však najde každé mládě, ať již patří ke kopytníkům (antilopy jelení, sika vietnamský či vzácný jelen bělohubý), k ptákům (sovice sněžní, turako fialový či různé druhy vrubozobých) nebo k plazům (krajta královská, leguánek ostnitý, želva uhlířská, zubatá či zelenavá). V roce 2017 se v ústecké zoo narodilo či vylíhlo téměř 150 mláďat.

Jediní tučňáci tohoto druhu v Česku

Nejvýznamnější událostí se stalo otevření nové expozice pro tučňáky brýlové a jejich představení veřejnosti. Rekonstrukce expozice probíhala již od roku 2016 a k samotnému závěru byla dovedena na konci listopadu 2017, takže její slavnostní otevření proběhlo 3. prosince. Skupina deseti ptáků přicestovala na začátku listopadu z anglické Zoo&Aquarium Living Coasts, Torquay. První tři týdny trávila ve vnitřní části expozici, kde si zvykala na nové prostředí. Od prosince je mohou ve venkovním bazénu obdivovat všichni návštěvníci zoo, je to druh, který jinde v České republice neuvidí.

Pro návštěvníky, zejména pro rodiče s dětmi, byla v uplynulém roce připravena řada akcí a programů, které se snaží nejen je pobavit, ale zároveň je nenásilnou formou vzdělávají. Zároveň v zoo probíhaly přípravy na nadcházející kulaté výročí, neboť v roce 2018 uplyne 110 let od založení Lumpeparku, předchůdce dnešní zoologické zahrady.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru