Zaměstnanost i výdělky rostou! Dosáhnete ve vaší práci na průměrnou mzdu?
Ilustrační foto. Zdroj: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj – V Česku neustále roste počet zaměstnaných lidí. A podle statistiků se zvyšují i výdělky. Průměrná hrubá měsíční mzda v Ústeckém kraji je nižší než celorepublikový průměr. Činí 29 158 korun. Za rok vzrostla o 8,4 procenta. To je naopak více než český průměr.

Takové výsledky přinesly statistiky o českém trhu práce v posledním loňském čtvrtletí. Atkuálně je zveřejnil Český statistický úřad. Pokud chcete aktuální číslo z nezaměstnanosti: Na Litoměřicku bylo na konci února bez práce 4,3 procenta lidí.

Stoupající poptávka po pracovních silách a silný hospodářský růst tlačily na výdělky. Průměrná mzda v ČR meziročně vzrostla o 8,0 % na 31 646 korun. V odvětví kulturní, zábavní a rekreační činnosti, ve zdravotní a sociální péči i ve veřejné správě vzrostly platy meziročně o více než 10 %. V dobré kondici byl i zpracovatelský průmysl, který zaznamenal nárůst průměrné mzdy o 7,5 %.

„Průměrné mzdy vzrostly nejvíce v Karlovarském a ve Zlínském kraji, tedy v krajích s nejnižší mzdovou úrovní. Ve všech krajích s výjimkou hlavního města Prahy vzrostly mzdy přinejmenším o 7,9 %. V Praze to bylo 6,6 %, přibylo tady ale nejvíce zaměstnanců,“ srovnává Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce ČSÚ.

Ve 4. čtvrtletí 2017 byl medián mezd 27 320 korun, což bylo o 2 244 korun více než ve stejném období předchozího roku. Muži mají značně vyšší mzdovou úroveň, jejich medián byl 29 639 Kč, zatímco u žen jen 24 790 Kč.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru