Radek Molík: Prodat byt zatížený exekucí není problém
Radek Molík.
Zajímavosti

Ústecký kraj - Prodej nemovitosti dokáže vyřešit finanční potíže, ovšem její koupě naopak způsobit pořádný malér. Co všechno dokáže vyřídit správný makléř?

Ceny bytů i domů v posledních měsících rostou, což těší zvláště ty, kteří se chystají svoji nemovitost prodat. Naopak kupující se snaží, aby nezaplatil za svůj nový domov ani korunu navíc. Proto se někteří snaží prodej či nákup uskutečnit bez realitky, málokdo však ví, co všechno to obnáší. Pokud mají štěstí na férovou protistranu a zvládnou veškerou administrativní mašinérii, stojí je to „jen“ spoustu času. Bohužel se ale stává, že po ukončení obchodu se objeví problém, který vyjde pořádně draho.

„V prvé řadě, když přes nás chce klient prodat svoji nemovitost, zjišťujeme, zda na ni nejsou vázány nějaké dluhy,“ říká majitel největší realitní firmy na severu Čech Radek Molík. Někdy o dluzích nemusí vědět ani sám majitel. Někdy o nich ví a snaží se je zatajit, ovšem marně. Prodejem nemovitosti se pak řada dlužníků logicky snaží pohledávek zbavit. „Kdo se v tomto prostředí neumí orientovat, může si pěkně naběhnout. Podle nového občanského zákoníku přecházejí dluhy spojené s nemovitostí na nového majitele, který je povinen dluhy uhradit. A takové případy se stávají, často jde například o neuhrazené zálohy za elektřinu a plyn a jde o nemalé částky,“ varuje Molík. Jeho společnost se však obchodování se zadluženými nemovitostmi nebrání, umí problém vyřešit. „Nejčastěji má majitel dluh u banky ve formě nesplacené hypotéky. Koupil si například byt 1+2, nemá jej ještě splacený, ale už kvůli rodině potřebuje větší. Z prodeje tedy doplatí hypotéku a vezme si na nový byt novou půjčku,“ popisuje praxi Radek Molík.

2004molikbanner

Ústecký kraj si drží jedno nelichotivé prvenství, a to počet lidí zatížených exekucí. „V takovém případě dlužnou částku uhradí naše firma. Ve chvíli, kdy je nemovitost bez dluhu, ji tedy můžeme nabídnout k prodeji. Pro příklad uvedu, že majitel má dluh milion korun. My ho okamžitě zaplatíme, následně dům prodáme za milion a půl, odečteme si provizi a necelých pět set tisíc tedy vyplatíme původnímu majiteli,“ vysvětluje Radek Molík a dodává, že takové řešení je pro zadluženého člověka výhodnější, než kdyby mu byl majetek zabaven například bankou.

Písmenko za tisíc

Pokud obchodu už nic nebrání, čeká nového majitele papírování. „Při koupi nemovitosti v osobním vlastnictví jde o zápis do katastru nemovitostí, přičemž kolek stojí tisíc korun. Dokument musí být naprosto bez chyby, jinak můžete snadno o peníze přijít. Za poslední měsíc se nám například stalo, že při ověřování podpisu mi pracovníci na poště napsali místo Molík Smolík. Na katastru vám to odmítnou zapsat a záleží jen na úředníkovi, zda vás chybu nechá opravit, nebo vyžaduje nový dokument s novým kolkem,“ popisuje své zkušenosti Molík.

Je nutné také podat daňové přiznání nejpozději do tří měsíců od prvního dne následujícího měsíce. „Daň platí kupující z kupní, případně odhadní ceny. Záleží, která je vyšší. Finanční úřad má na odhadní ceny tabulky. Většinou se odhadní a kupní cena příliš neliší, největší rozdíly jsou ve vyloučených lokalitách, jako jsou Obrnice, Janov,“ vysvětluje makléř.

Velké rozdíly v částkách panují u přepisu majitelů u bytových družstev. Někde je to zadarmo, někde za pár stovek. „V Teplicích jsem nyní platil za přepis na družstvu téměř devatenáct tisíc,“ upozorňuje Molík. Přepsat se také musí ještě elektřina a plyn. „Například ČEZ svoji pobočku v Mostě zrušil, lidé tedy musí jezdit do Chomutova,“ podotýká makléř. Ohlídat si při předávání nemovitosti musí kupující také stav vodoměrů, aby každý zaplatil to, co opravdu protočil.
Zařizování spojené s prodejem a koupí bytu či domu není nejjednodušší a chyba se může stát, i když neúmyslně, i tak může přijít na nemalou částku. „Chybovat můžeme i my, kteří v oboru pracujeme řadu let. Jsme však proti tomu pojištěni. Veškeré procedury, které jsem výše popsal, vyřídíme za klienta my, jediné, co on musí udělat, je podepsat smlouvu. To všechno děláme za nejnižší provize a peníze vyplácíme bez zdržování,“ popisuje Radek Molík svoji taktiku, která z jeho firmy udělala největší realitku na severu Čech. „Zásadní je pro mě důvěra klientů. Chci, aby každý věděl, že když přijde osmdesátiletá paní, že ji nepodstrčím papír, kde místo milion a půl bude milion a padesát tisíc,“ zdůrazňuje Radek Molík.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru