Promovali první inženýři energetiky v Ústeckém kraji. Firmy si je rozebraly již během studia
Promoce inženýrů energetiky. Foto: Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V minulém týdnu si užili promoci první absolventi navazujícího magisterského studijního programu „Energetika“, oboru „Energetika-teplárenství“. Jedná se o dlouho potřebný obor v ústeckém regionu, který je nyní realizován na Fakultě strojního inženýrství UJEP v Ústí nad Labem.

Úspěšně odpromovalo prvních deset absolventů navazujícího magisterského studijního oboru „Energetika-teplárenství“. Studenti získali titul inženýr a již se aktivně zapojili do práce v průmyslových podnicích v Ústeckém kraji. Potřeba vysokoškolsky vzdělaných odborníků v energetice je přímo zakotvena v článku 3.1 Státní energetické koncepce, kterou vypracovalo MPO ČR. Ústecká univerzita se realizací tohoto programu řadí mezi několik málo dalších vysokých škol, které v tomto oboru poskytují vysokoškolské vzdělávání.

„Jsme velice rádi, že se nám podařilo dotáhnout do konce myšlenku realizace inženýrského vzdělávání v energetice na naší fakultě. Studenti jsou dobře připraveni pro praxi, firmy si je rozebraly již během studia. Věřím, že se neztratí. Během realizace prvních dvou let tohoto studijního oboru Energetika-teplárenství jsme získali řadu podnětů na jeho vylepšení a do budoucna chceme ještě více spolupracovat s odborníky z praxe v oblasti energetiky při vzdělávání nových inženýrů,“ říká prof. Štefan Michna, děkan fakulty.

„Jsem potěšen, že absolventi, kteří předtím úspěšně dokončili bakalářské studium téhož studijního programu, pokračovali ve studiu inženýrském. Energetika k našemu regionu patří a myslím si, že výchova takovýchto odborníků na inženýrské úrovni naší fakultě přísluší. Jsem rád, že jsem také mohl být součástí slavnostního aktu předávání titulů novým inženýrům v energetice,“ uvádí Vladislav Síťař, garant bakalářského studia v energetice.

Studijní náplň oboru Energetika-teplárenství reaguje na společenskou potřebu přípravy vysokoškolsky vzdělaných odborníků s příslušnými teoretickými i odbornými znalostmi. Absolventi by měli být schopni reagovat na potřeby praxe, se kterou již během studia úzce spolupracovali. Měli by umět realizovat inženýrská díla v oblasti energetiky, modelovat energetické procesy, včetně posuzování
energetických a ekonomických ukazatelů.

„Být přítomen obhajob závěrečných prací dnešních již inženýrů v oblasti energetiky byl příjemný pocit. Drtivá většina prací byla spojena s řešením úkolů z praxe, v nichž studenti prokazovali detailní znalost definovaných problémů,“ dodává doc. Milan Chalupa, vedoucí Ústavu strojů a energetiky.

„Studium mi dalo mnoho cenných vědomostí, díky kterým se cítím být platný v pracovním kolektivu. Uplatnění jsem našel velice rychle a to přímo v mém oboru. Jako absolvent této fakulty se cítím na trhu práce jako poměrně žádané zboží. Z počátku studia jsem tomu ale nevěřil, proto jsem nyní mile překvapen,“ sděluje s úsměvem čerstvý absolvent Ing. Martin Kratochvíl.

Studijní program Energetika-teplárenství umožňuje středoškolským studentům pokračovat ve vysokoškolském studiu v oblasti energetiky našeho regionu.

(kas)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru