Pět základních rad, jak přežít letní prázdniny ve zdraví
Ilustrační foto
Zajímavosti

Ústecký kraj - Nedostatečný dohled dospělých, přecenění schopností, podcenění rizika, chybějící bezpečnostní pomůcky – to jsou hlavní příčiny následných dětských úrazů a zvýšeného počtu zásahů zdravotnické záchranné služby během letních prázdnin. Nejčastější příčinou úmrtí dětí jsou právě různé úrazy.

Obvyklým důvodem zranění dětí při sportu a venkovních aktivitách je absence bezpečnostních pomůcek. Ty v případě pádu dokáží úrazu mnohdy zcela zabránit, nebo alespoň rozsah zranění zmírnit. Vážné úrazy hlavy s celoživotními následky nejsou, bohužel, výjimkou. Základní, a pro děti povinnou ochrannou pomůckou, je přilba – a to nejen při jízdě na kole. Měla by být samozřejmostí také při jízdě na koloběžce, skateboardu nebo bruslích.

Se vzrůstající oblibou zahradního grilování stoupá i počet dětských popálenin. Přitom tato poranění jsou velmi bolestivá a traumatizující a jejich hojení dlouhodobé. Dalším velkým rizikem jsou zahradní bazény a jezírka. Při jízdě autem by mělo být samozřejmostí použití bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů.
Letní zdravotní rizika se však nevyhýbají ani dospělým.

1. SPORT

Nepřeceňujte své síly, zejména pokud během roku pravidelně nesportujete. Pro sport si vybírejte terén, který odpovídá vašim silám a schopnostem. Nepodceňujte bezpečnost a používejte ochranné prostředky, například přilby a chrániče.

2. ALKOHOL

Především o prázdninách mládež experimentuje s drogami a alkoholem a začíná už dnem, kdy končí škola, a tak naši záchranáři často ošetřují nezletilé intoxikované osoby. Alkohol snižuje odhad míry rizika a lidé pod jeho vlivem přeceňují své schopnosti i síly. Pokud si tedy dospělí chtějí dát v letním horku skleničku, měli by volit „lehčí variantu“ – vinný střik či nízkostupňové pivo.

3. KOUPÁNÍ

Koupající by měli dodržovat známá pravidla: neskákat do neznámé vody či nechodit do vody rozehřátí. Opatrní by měli být především kardiaci, epileptici, lidé s vysokým krevním tlakem a všichni, kdo trpí nějakým chronickým onemocněním. Malé děti u vody vždy hlídejte. Kruhy na koupání a rukávky nejsou v žádném případě plnohodnotnou ochranou neplavců.

4. POBYT NA SLUNCI

Vystavení pokožky slunečním paprskům by nemělo být naráz, ale postupné. Nikdy nezapomínejte na kvalitní opalovací krémy, čepici a sluneční brýle. Vyhnete se tak spáleninám, úžehu, který vzniká při pobytu na slunci, či úpalu, který je způsoben pobytem v horkém prostředí. Nepodceňujte svůj aktuální zdravotní stav a dodržujte pitný režim, úměrně se oblékejte, noste pokrývku hlavy a nevycházejte na slunce mezi dvanáctou a třetí hodinou odpolední.

5. DOPRAVNÍ NEHODY

O prázdninách vyjíždí na silnice mnoho svátečních řidičů. Nejsou zvyklí na provoz a často nedokážou odhadnout své schopnosti. V letním horku se navíc i nejzkušenější řidič mnohem rychleji unaví a ztratí na ostražitosti. Jakmile za volantem pocítíte únavu nebo slabo z přehřátí, zastavte, nadýchejte se čerstvého vzduchu, napijte se, udělejte si přestávku nebo si i na chvíli zdřímněte.

Přejeme vám pohodové prázdniny podle vašich představ. A buďte na sebe a své děti opatrní.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru