FOTO A VIDEO: Terezín se vrátil do 18. století. Josefínské slavnosti přilákaly tisíce návštěvníků
Foto: Ústecký kraj
Zajímavosti

Terezín - První říjnový víkend patřil tradiční oslavě založení města Terezín. I letos tisíce návštěvníků zažily, jak to v terezínské pevnosti vypadalo v 18. století. Josefínské slavnosti právě na základě svého významu byly zařazeny do programu Rodinné stříbro Ústeckého kraje.

Akce se uskutečnila pod záštitou hejtmana Oldřicha Bubeníčka a její průběh si nenechal ujít náměstek hejtmana Stanislav Rybák a krajská radní Jitka Sachetová. Slavnosti byly před polednem zahájeny historickým průvodem.

1010terezin1

Návštěvníci si v průběhu dne mohli vychutnat hned dvě bitevní ukázky, jednu odpolední, kdy se bojovalo na valech, a také večerní. Připraven byl bohatý doprovodný program, který návštěvníky přenesl o tři století do minulosti. Vrcholem oslav byl velkolepý ohňostroj.

1010terezin3

„Bohužel, když se řekne Terezín, tak se spoustě lidí vybaví tragické události druhé světové války. Byl bych velmi rád, aby se Terezín dostal do povědomí lidí nejen jako smutné memento, ale jako památka, která si zaslouží být navštívena. Právě tradiční Josefínské slavnosti, které letos přilákaly ještě více návštěvníků než loni, jsou důkazem toho, že se úsilí sdružení Terezín – město změny, které slavnosti každoročně pořádá, daří a věřím, že i do budoucna bude do města Terezín proudit stále více turistů,“ řekl náměstek hejtmana Stanislav Rybák.

1010terezin4

Město Terezín prošlo od roku 2010 do roku 2015 rozsáhlými opravami. Obnova se týkala pěti objektů - Retranchement 5, Kavalír 2, Dělostřelecká kasárna, okolí Litoměřické brány a budova Jízdárny.

1010terezin5

5x foto: Ústecký kraj

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru