V Jetřichovicích se již za pár dní objeví hvězdy z Hollywoodu
Příprava na natáčení. Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Děčínsko - Na rok 2020 je nachystána premiéra životopisného historického filmu Jan Žižka. Režisér Petr Jákl si pro svůj film vybral lokaci pro natáčení i na Děčínsku, v turisticky hojně navštěvovaných Jetřichovcích. Již za pár dní panenskou přírodou lesní cestou k Dolskému mlýnu pojede kočár družiny Jana Žižky z Trocnova.

Filmaři potvrdili naší redakci, že u trosek bývalého mlýna budou natáčet 55 dnů. Tak nebude náhodou, že se již brzy v Jetřichovicích budou pohybovat slavní čeští i zahraniční herci. Petr Jákl se před časem vyjádřil, že sehnat takové herecké obsazení do jeho filmu vůbec nebylo jednoduché. Roli Jana Žižky ztvární hollywoodská hvězda Ben Foster, roli jeho bratra Jaroslava William Moseley. Ve filmu si zahrají u Michael Caine, Til Schweiger, Sophie Lowe, Vinzenz Kiefer, Magnus Samuelsson, Werner Dähn, Jennifer Armour, Sean Connor Renwick, z českých herců uvidíme Ondřeje Vetchého, Marka Vašuta, Jana Budaře, Romana Šebrle, Martina Kavana, Zdeňka Glosera, Petra Vágnera, Lauru Károlyi, či producenty filmu Petr Jákla a Cassiana Elwese.

1610jetrichovice2

Jetřichovice a okolí jsou oblíbenou destinací turistů i filmových štábů. Foto: Olga Markuzziová

Dle oficiálního textu distributora je Film Jan Žižka inspirovaný skutečným příběhem jednoho z největších vojevůdců své doby, nikdy neporaženým Janem Žižkou z Trocnova, který se stal díky svým činům legendou. Evropa na konci 14. století. Vše, co vybudoval Karel IV., císař římský a zároveň český král, se rozpadá. Staleté pořádky se otřásají v základech. Císařův prvorozený syn a nástupce Václav IV. je příliš slabým panovníkem do takové doby. Přední magnát v zemi, pan Jindřich z Rožmberka, pohlcuje dvorce svobodných zemanů jeden po druhém. Ale jeden z nich se mu postaví, jeho jméno je Jan Žižka.

Zřejmě nejdražší český film Jan Žižka, který vzniká na základě scénáře Marka Dobeše a Michala Petruše, má rozpočet půl miliardy korun. Režisér Petr Jákl se chce držet historie, kterou doplní i fikce. Ve filmu bude dán prostor i pro lásku. Těšit se můžeme také na zlom, kdy se z mladého muže stane bojovník a okamžiky, které ve školních učebnicích nenajdeme. Historickým poradcem filmu je Jaroslav Čechura.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru