První odvážlivci skáčou na zamrzlé rybníky a přehrady. Než ale venku vstoupíte na led, přemýšlejte
Středa 23. ledna, vodní nádrž Nechranice. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Ústecký kraj – Mráz z posledních dnů už pomalu dovoluje vstoupit na některé zamrzlé vodní plochy. Buďte ale extrémně opatrní! Led nemusí být všude dostatečně pevný.

První bruslaři se objevili už ve středu na vodní nádrži Nechranice. Byli obezřetní, jezdili jen při okraji. Tam, i kdyby se probořili, spadli by maximálně po kolena. Hladina na Nechranicích není zamrzlá celá. Uprostřed přehrady je několik vodních ploch. Rozhodně se nepokoušejte k nim dojet ani překonávat přehradu. Platí to i pro rybníky a jezera jinde v kraji. Vodohospodáři rovněž pravidelně důrazně varují před vstupem na led v korytech potoků a řek.

Přestože každý rok je vydáno mnoho varování před vstupem na slabý či nekvalitní led, vždy se najdou tací, kteří je nerespektují. Hasiči mají se záchranou lidí z probořeného ledu největší zkušenosti. Zveřejnili několik rad, jak se chovat.

  • Nevstupujte na led, jehož tloušťka je menší než 8cm.
  • Pro bruslení je bezpečná tloušťka ledu 10cm a více.
  • Nevstupujte na hladiny, které nejsou zamrzlé v celé ploše.
  • Pro zjištění bezpečné síly ledu existuje pomůcka 5, -5, 10 - znamená to, že je-li po dobu alespoň 5dní teplota alespoň -5°C, naroste tloušťka ledu na 10cm.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru