V projektu Obce v datech Litoměřice zabodovaly třetím místem v kraji
Zdroj: www.litomerice.cz
Litoměřice

Litoměřice - Na pěkném třetím místě v kraji skončilo město Litoměřice v projektu Obce v datech, který hodnotí kvalitu života ve 206 obcích s rozšířenou působností v Česku.

Před královské město se těsně dostala pouze Roudnice nad Labem a Lovosice. Pamětní diplom přivezl na radnici zástupce projektu Martin Sedláček, jehož přijali starosta Radek Löwy s místostarostou Jiřím Adámkem.

Projekt hodnotí několik aspektů. Nejlepší v kraji jsou podle něj Litoměřice v kategoriích Materiální zabezpečení a vzdělávání, Index kapacity mateřských škol a Index hmotné nouze, druhé nejlepší v kategoriích Index dojezdu do nemocnice, Index zájmu o obecní a krajské volby, Index kapacity základních škol a Index nezaměstnanosti. Naopak až šestnácté v kraji bylo město vyhodnoceno v kategorii Index přírůstku obyvatelstva a čtrnácté v kategoriích Index finanční dostupnosti bydlení a Index stěhování mladých. „Jsou oblasti, které se prakticky nedají ovlivnit. Důvodem je třeba i poloha jednotlivých měst. Koneckonců v celorepublikových výsledcích jsou na tom nejhůře ta v pohraničí, ať už v Ústeckém nebo Moravskoslezském kraji,“ uvedl Martin Sedláček, jenž v projektu působí jako manažer vzdělávání.

Celkový výsledek Litoměřic s tím úzce souvisí. Město bylo v rámci Česka vyhodnoceno jako až 163. nejlepší (druhé v kraji Lovosice 140. a Roudnice 117.). „Velice nás těší umístění v kraji, ale naším cílem by mělo být porovnávat se s celou republikou. Tam zatím zaostáváme,“ poznamenal Jiří Adámek, místostarosta města.

Projekt Obce v datech se soustředí na aspekty, které mají přímý dopad na to, jak se ve městech žije. Porovnává data z oblasti zdraví a životního prostředí, materiálního zabezpečení a vzdělání, vztahů či služeb. „Cílem není přinést statistiky, ale jednoduše a přehledně interpretovat veřejně dostupná data a nabídnout porovnání s ostatními městy v rámci republiky i jednotlivých krajů. V neposlední řadě nabízíme ucelený pohled lidem, kteří momentálně zvažují, kde chtějí třeba strávit celý svůj život,“ vysvětlil Jan Havránek, jednatel projektu. Veškeré hodnoty s vysvětlením a podrobnostmi jsou přístupné na stránkách www.obcevdatech.cz.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru