ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit, zda provozovatelé restaurací, pivnic, rychlého občerstvení, cukráren, vináren i čerpacích stanic plní novou povinnost a zpřístupňují spotřebitelům snadno čitelnou informaci o přítomnosti alergenních látek v nabízených pokrmech.

V rámci akce inspektoři SZPI v červenci a srpnu 2015 uskutečnili 114 kontrol v uvedeném typu provozoven. Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u 42 kontrol, tedy u 37% kontrolovaných provozoven společného stravování.
"V rámci těchto kontrol bylo odebráno 55 pokrmů pro analýzu v laboratoři SZPI. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné, než v provozovně deklarované alergenní látky. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 11 vzorků, tedy u každého pátého odebraného pokrmu. Rozbor nejčastěji potvrdil přítomnost nedeklarovaného celeru (42% z nevyhovujících vzorků), hořčice (25%), vajec (17%), mléčné bílkoviny (17%) a arašídů (14%)," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Jednalo se mj. o následující případy:
Lesní plody koláč - přítomnost mléčné bílkoviny v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg),
Italský salát - přítomnost celeru a přítomnost hořčice v množství v množství vyšším než 1 350 mg/kg,
Domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou - přítomnost vajec v množství 135 mg/kg,
Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem - přítomnost vajec v množství vyšší než 135 mg/kg.
"Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace," upozornil Pavel Kopřiva.
Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři v sekcích Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta a to včetně místa odběru.
V oblasti kontroly značení alergenů v provozovnách bylo nejčastějším prohřeškem neuvedení informace o konkrétních druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, které byly použity při přípravě pokrmů (24% z kontrolovaných provozoven) a nezpřístupnění informací o alergenních látkách v provozovně a neposkytnutí informace personálem (10%).