ČR - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) uskutečnila kontrolní akci s cílem ověřit, zda provozovatelé restaurací, pivnic, rychlého občerstvení, cukráren, vináren i čerpacích stanic plní novou povinnost a zpřístupňují spotřebitelům snadno čitelnou informaci o přítomnosti alergenních látek v nabízených pokrmech.

Výběr z kontrolovaných pokrmů. Foto: SZPI

V rámci akce inspektoři SZPI v červenci a srpnu 2015 uskutečnili 114 kontrol v uvedeném typu provozoven. Nesplnění povinnosti informovat spotřebitele o alergenních látkách inspektoři zjistili u 42 kontrol, tedy u 37% kontrolovaných provozoven společného stravování.

"V rámci těchto kontrol bylo odebráno 55 pokrmů pro analýzu v laboratoři SZPI. Cílem rozboru bylo ověřit, zda pokrmy neobsahují i jiné, než v provozovně deklarované alergenní látky. Přítomnost nedeklarovaných alergenů analýza potvrdila u 11 vzorků, tedy u každého pátého odebraného pokrmu. Rozbor nejčastěji potvrdil přítomnost nedeklarovaného celeru (42% z nevyhovujících vzorků), hořčice (25%), vajec (17%), mléčné bílkoviny (17%) a arašídů (14%)," uvedl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.


Jednalo se mj. o následující případy:

Lesní plody koláč - přítomnost mléčné bílkoviny v množství 675 miligramů na kilogram (mg/kg),
Italský salát - přítomnost celeru a přítomnost hořčice v množství v množství vyšším než 1 350 mg/kg,
Domácí malinový koláč s tvarohem a domácí šlehačkou - přítomnost vajec v množství 135 mg/kg,
Rýžovo-jogurtové knedlíky s jahodovým přelivem - přítomnost vajec v množství vyšší než 135 mg/kg.


"Případy výskytu nedeklarovaného alergenu v pokrmu jsou obzvláště závažné, protože mohou způsobit spotřebiteli s alergií zdravotní komplikace," upozornil Pavel Kopřiva.

Podrobné informace k jednotlivým pokrmům s výskytem nedeklarovaného alergenu jsou průběžně zveřejňovány na portálu Potraviny na pranýři v sekcích Pokrmy a Cukrářské výrobky a těsta a to včetně místa odběru.

V oblasti kontroly značení alergenů v provozovnách bylo nejčastějším prohřeškem neuvedení informace o konkrétních druzích obilovin nebo suchých skořápkových plodů, které byly použity při přípravě pokrmů (24% z kontrolovaných provozoven) a nezpřístupnění informací o alergenních látkách v provozovně a neposkytnutí informace personálem (10%).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru