VÝLETY: Vyražte na nejvyšší horu Německa v Krušných horách, pěšky nebo lanovkou
Foto: Redakce
Výlety

Krušné hory - Fichtelberg měří 1214,6 metrů a je nejvyšší horou Krušných hor v Německu – konkrétně tedy v Sasku a celé bývalé NDR. Společně s českým Klínovcem tvoří hlavní centrum zimních sportů v Krušných horách.

Na úpatí hory leží nejvýše položené město Německa, lázně Oberwiesental. Na vrcholu hory stojí Fichtelberghaus s rozhlednou vysokou 31 metrů a meteorologickou stanicí. Nahoru se můžete dostat pěšky nebo kabinkovou lanovkou, která vede z Oberwiesenthalu a je nejstarší v Německu. V provozu je od roku 1924. Měří 1175 metrů a překonává 305 metrů převýšení. Cesta nahoru trvá 6 minut. Z Oberwiesenthalu na vrchol jezdí i autobusová linka. Pod horou je i několik parkovišť.

Masiv Fichtelbergu je tvořen hlavně horninami krušnohorského krystalinika, zejména druhem muskovitických břidlic.

Historie Fichtelberghausu

Chata byla otevřena v červenci 1889. Už o 10 let později se musela rozšiřovat kvůli vysokému zájmu turistů. V roce1910 začala další přestavba a rozšíření, opět kvůli turistům. S výstavbou lanovky počty návštěvníků ještě vzrostly.

Večer 25. února roku 1963 vypukl v budově požár. Kvůli velkým závějím na přístupových trasách museli hasiči všechno dostat nahoru pomocí lanovky. Jenže pro nedostatek vody nebylo možné požár uhasit. Vedení z Oberwiesenthalu spojené z hasičských hadic při teplotě −15 °C neustále zamrzalo. Původní Fichtelberghaus proto do základů vyhořel.

Základní kámen nové chaty byl položen od dva roky později. V roce 1967 už na nejvyšší hoře NDR stála moderní horská chata i s rozhlednou. Koncem 90. let proběhla demolice stávající a nové budovy. Byla zbourána i betonová rozhledna a nahrazena novou, ale jen 31 metrů vysokou. Nová chata byla otevřena v červenci roku 1999. Je restaurace, samoobslužná jídelna, hotel a tradiční „krušnohorská jizba“.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru