OBRAZEM: Poznejte úchvatné tunely a podzemní katedrálu! Vydejte se do kaolinového dolu
Kaolinový důl. Foto: Martina Nováková
Výlety

Plzeňský kraj - Kaolinový důl v Nevřeni na Plzeňsku je asi 70 km od Karlových Varů, teda zhruba hodinu autem. Vstupenky si ale rezervujte předem, o prohlídky je totiž velký zájem. Konají se každé úterý, pátek, sobotu a neděli. Vstupenky stojí 150 korun, pro děti a seniory 100 korun. Rodinné vstupné je za 350.

Vše potřebné se dozvíte v infocentru, odtud se pak musí po svých, po značených šipkách, asi 20 minut lesem. Tam už pak nachází samotný důl.

Důl je v hloubce několik desítek metrů a má až 1300 metrů podzemních chodeb. Z nich je zpřístupněna turistům jenom část.

Foto

Do dolu si určitě nezapomeňte teplé oblečení, protože se tam teplota pohybuje jen kolem 10 stupňů.

Důl je unikátní z několika důvodů – kaolin se tam těžil hlubinným způsobem, v podzemní štole jezdila úzkokolejka a většina chodeb je až 18 metrů vysoká a 6 široká. Některé chodby jsou ale široké až 8 metrů, největší podzemní sál měří na výšku jako asi čtyřpatrový dům. Někdy se mu přezdívá katedrála.

Kudy tam

V Nevřeni se kaolin těžil od roku 1870 do roku 1897. Od té doby byl pak ponechám svému osudu. Vlézt se tam prý dalo tajně betonovou rourou. Od doby, kdy se otevřelo Centrum Caolinum, mohou do dolu i návštěvníci. Důl si také oblíbili filmaři, točila se tam část pohádky Čertí brko.

V Česku se kaolin pro výrobu porcelánu těžil jenom na dvou místech – v Hosíně na jihu Čech a na Plzeňsku. Zpřístupněný je ale pouze důl v Nevřeni.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru