Hrad Švamberk. To je nejen romantické místo, traduje se tu také pověst o stromu křivdy
2x foto: Martina Nováková
Výlety

Hrad Švamberk nebo též Krasíkov se nachází asi 65 km od Karlových Varů, na vrchu Krasíkov nad říčkou Hadovkou. Roku 1958 byl vyhlášen kulturní památkou.

Hrad byl založen kolem roku 1250. Zřejmě prvním držitelem hradu byl Jiří ze Skviřína, purkrabí z Přimdy. Jméno hradu z Krasíkov na Švamberk (Labutí hora) se změnilo poté, co tento rod vložil do svého erbu bílou labuť a přejmenoval se na pány ze Švamberka.

V dobách své slávy byl hrad jedním z největších a nejkrásnějších hradů z západních Čechách. V době husitských válek ho pak dobili husité. Nějaký čas i na hradě pobývali. Když ho opustili, zůstal po nich dost poničený.

Rok 1644 byl pro Švamberk osudný. Při smažení koblih vznikl velký požár a zůstal jenom ohořené zdi. Od té doby hraj jenom chátral, protože rod Švamberků 15 let po požáru, vymřel. O tři roky později už z hradu téměř nic nezbylo. Zničily ho boje mezi švédským a císařským vojskem. Zachovala se hlavní kulatá věž a pozůstatky zdí hradního paláce. Dominantou komplexu je novodobá kaple sv. Máří Magdaleny. Z místa je nádherný výhled do okolí.

1008svamberk2

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru