OBRAZEM: Poznejte tajemství relikviáře sv. Maura, památky unikátní hodnoty!
Foto: Redakce
Výlety

Hrad a zámek Bečov nad Teplou nelze přehlédnout, tyčí se totiž na vysoké skále. Hrad byl křižovatkou důležitých cest, kdy se vybíralo clo. Nejvíce zbohatli majitelé hradu během 14. až 16. století, kdy vrcholila těžba cínu.

Hrad je jeden z nejzachovalejších českých hradů. Důvodem bylo, že v renesanci nevyhovoval náročných požadavkům na bydlení, a tak se využíval jenom jako hospodářská budova. Začátkem 18. století k němu byl postaven zámek.

Hrad a zámek Bečov se může pyšnit velkým lákadlem pro turisty a návštěvníky. Nachází se v něm totiž unikátní památka – relikviář sv. Maura. Hodnota relikviáře je nevyčíslitelná, stejně jako české korunovační klenoty. Vlastní ho rod Beaufort-Spontin. Zřejmě ti relikviář po válce ukryli do zásypu hradní kaple s tím, že se pro něj vrátí. Jenže v zemi byl nakonec dlouhých 40 let.

1208becov3

Památky našli 5.11.1985 kriminalisté pomocí detektoru kovů. Relikviář je vypracován do posledního detailu, jsou na něm i tzv. gemy, které pocházejí z 1. – 3. století našeho letopočtu. Svatý Maur byl kněz, který pokřtil desítky křesťanů a náhledně s nimi byl sťat. Relikviář pro jeho ostatky byl vyroben ve 13. století v Belgii. Později do něj byly uloženy ještě ostatky sv. Timoteje a sv. Apolináře.

Můžete si vybrat z několika okruhů: Relikviář sv. Maura, Relikviář pro každého, Zámecké interiéry a Procházka minulostí.

Vstupné na první okruh – Relikviář sv. Maura – je: 160 korun dospělý, důchodci 110 korun a děti zdarma. O tento okruh je velký zájem, je proto lepší si předem udělat rezervaci a nebo si vstupenky zakoupit online.

1208becov4

1208becov5

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru