TIP NA VÝLET: Vyrazte na zříceninu hradu Kostomlaty, kde se natáčela Nejkrásnější hádanka
Zřícenina hradu v Kostomlatech pod Milešovkou. Foto: Sabina Šťástková
Výlety

Kostomlaty pod Milešovkou – Nemáte inspiraci na výlet a chcete se projít v přírodě? V tom případě zavítejte do Teplic, kde se v obci Kostomlaty pod Milešovkou nachází zřícenina hradu, kterou můžete znát z pohádky Nejkrásnější hádanka od Zdeňka Trošky. Na Kostomlatech totiž se svou lupičskou bandou sídlil prohnaný loupežník Madlafous.

Ke zřícenině hradu Kostomlaty, který bývá někdy označován také jako hrad Sukoslav, se nejblíže dostanete od rozcestí U rybníčků, kde začíná Naučná stezka Březina. Pokud se vydáte po zelených turistických značkách, nemůžete zabloudit. Na túru si určitě vezměte pohodlnou obuv, jelikož si na vás bude zuby brousit zhruba dvoukilometrová kopcovitá cesta. Výšlap ale určitě stojí za to. Z vrcholu zříceniny je totiž krásný výhled na okolí Teplic, Krušných hor a Českého středohoří.

Na Kostomlaty se dostanete během celého roku, jelikož je hrad veřejnosti volně přístupný. Pokud však budete chtít navštívit opravenou hradní věž, která momentálně funguje jako rozhledna, musíte dorazit o víkendu, kdy je od 10 do 16 hodin otevřená.

LOUPEŽNICKÉ DOUPĚ Z NEJKRÁSNĚJŠÍ HÁDANKY

Díváte se na fotografii zříceniny a říkáte si, že to místo odněkud znáte? Možná jste si vzpomněli na záběry z Nejkrásnější hádanky, kde se na Kostomlatech usídlili loupežníci v čele s jejich zlým náčelníkem Madlafousem. Miroslav Táborský v roli Madlafouse tu věznil Jana Dolanského, který hrál hlavního hrdinu Matěje.

Z HISTORIE HRADU

Hrad, který počátkem 14. stolení postavili pánové z Rýzmburka jako své sídlo, později dobyli husité. Od té doby však hrad chátral, jelikož ho nikdo nevyužíval. V současnosti je majetkem státu a o celý areál se stará Občanské sdružení pro záchranu hradu Kostomlaty, díky kterému proběhlo již několik rekonstrukcí, aby byly pozůstatky tehdejšího gotického hradu v co nejlepším stavu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru