TIP NA VÝLET: Tento hrad je zřejmě nejmladší v Česku. V jeho sklepení se prý razily mince
Rozhledna Šlikovka. 3x Foto: Martina Nováková
Výlety

Jáchymov - Zřícenina hradu je dnes známa jako rozhledna Šlikovka. Hrad Freudenstein nechal vystavět Štěpán Šlik v roce 1517. Stavitel byl Jan Münich. S velkou pravděpodobností se jedná o nejmladší hrad na území České Republiky.

Hrad byl postaven jako ochrana stříbrných dolů a sloužil jako sídlo horního úřadu. Již v roce 1525 byl ale dobyt a vyplenili ho vzbouření jáchymovští horníci.

3009vyletkz4

V jeho sklepení se údajně začali tajně razit první stříbrné mince pod vedením jáchymovského hejtmana Jindřicha z Könneritz. V roce 1634, při obléhání města švédskými vojsky, byl hrad značně poškozen a nakonec vyhořel. Od té doby byl ponechán svému osudu.

3009vyletkz3

Využívaly se dvě dochované věže. Větší věž zvaná Šlikovka sloužila jako hláska. V menší věži, zvané Prachárna, se uskladňoval střelný prach. V současnosti je Šlikova věž nepřístupná. V letních měsících se zde koná hudební festival, kde vystupuje mnoho hudebních kapel různých žánrů.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru