Ústecký kraj - V krásných prostorách obřadní síně Městského úřadu Roudnice nad Labem došlo první říjnovou sobotu k důležitému aktu. Čeští vojáci v aktivní záloze a němečtí rezervisté zpečetili svými podpisy bilaterální spolupráci.

Čeští vojáci v aktivní záloze a němečtí rezervisté zpečetili svými podpisy spolupráci. Foto: Olga Markuzziová

Po několika letech tak došlo k písemnému ujednání partnerství mezi Spolkem přátel aktivních Záloh Babiny a Zemskou skupinou Sasko ve Svazu rezervistů Německého Bundeswehru. Českou stranu při aktu zastupoval rotmistr v záloze Petr Beneš, německou pak podplukovník v záloze Hans Jürgen Domani.

Přítomné přivítal v prostorách roudnického úřadu místostarosta František Padělek, generál ve výslužbě, ve slavnostní vojenské uniformě a uvedl: „Myslím, že se nemusíme přesvědčovat o významu aktivních záloh a rezervistů pro naši zemi, protože je to neoddělitelná součást obrany naší země."

Ředitel Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem plukovník generálního štábu Rostislav Domorák sdělil, že vznik Spolku přátel aktivních záloh vždycky podporoval, protože členy spolku jsou příslušníci aktivních záloh pěší roty u KVV Ústí nad Labem. A díky spojení české a německé strany se práce aktivních záloh posune na ještě vyšší úroveň. Jejich důležitost zdůraznil na příkladu z roku 2013, kdy pěší rota aktivních záloh KVV Ústí na Labem, jako zatím jediná v historii české armády, byla tehdy nasazena při povodních jako doplněk profesionální armády a splnila své úkoly výtečně. Od hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka obdržela ve stejném roce čestný název Generála Sochora. „To je pro nás velice zavazující a slíbili jsme, že odkaz Generála Sochora poneseme svojí aktivní prací," vyjádřil Rostislav Domorák a doplnil: „Přeji oběma předsedům, aby se spolupráce prohlubovala, a to i účastí na společných cvičeních, a v dalších oblastech života."

„Dnešní krok je pro náš spolek velmi důležitý a já doufám, že spolupráce s německými rezervisty se bude vyvíjet i nadále. Po pěti letech jsme dnes došli k písemnému ujednání mezi oběma stranami," zhodnotil Petr Beneš. Vojáci v aktivní záloze si díky této dohodě slibují nejen lepší vzájemné vztahy obou stran, ale také zlepšení vojenských, bezpečnostních a zdravotnických povinností vůči Česku.

Akt v Roudnici nad Labem si nenechal ujít ani starosta městyse Cítoliby Petr Jindřich, starosta obce Malič Jindřich Müller a další hosté. Významným hostem byl poslanec parlamentu České republiky David Kádner, předseda Výboru pro obranu. Právě za jeho působnosti ve funkci předsedy Výboru pro obranu byly schváleny dva nové zákony z balíčku branné legislativy. Díky tomu se upevnilo také postavení vojáků v aktivních zálohách v naší zemi a dává je, co se týká jejich postavení a důležitosti, na roveň vojákům z povolání.

Příslušníci aktivní zálohy, do které se rekrutují nejen dobrovolníci, ale i bývají vojáci z povolání nebo naopak mladí uchazeči o vojenské povolání, se několik týdnů v roce věnují vojenskému výcviku, ve zbytku času pak vykonávají své civilní povolání. V případě potřeby jsou na základě rozhodnutí vlády nasazeni do akce.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru