Litoměřicko - První říjnový víkend představoval pro české vojáky v aktivní záloze a rezervisty německého Budeshwehru společné přátelské setkání, vzájemné předávání zkušeností a poměření schopností. V sobotu spolky obou stran podepsali na roudnické radnici ujednání partnerství mezi Spolkem přátel aktivních Záloh Babiny a Zemskou skupinou Sasko ve Svazu rezervistů Německého Bundeswehru. Českou stranu při aktu zastupoval rotmistr v záloze Petr Beneš, německou pak podplukovník v záloze Hans Jürgen Domani. Vojáci se však setkali již v ranních hodinách a kromě sjednání písemné smlouvy byl připraven i společný dvoudenní program.

 

Ten vojáci zahájili v sobotu 1. října ráno srazem u terezínského památníku, kde uctili památku obětem 2. Světové války a položili u památníku květiny. Poté došlo k prohlídce Ghetta a malé terezínské pevnosti. Skupina se pak přesunula do litoměřické centrály Hasičského záchranného sboru, kde si prohlédly zázemí i techniku a došlo na diskuzi s hasiči a předávání si zkušeností ze zásahů, zejména při povodních. Hasiče, tentokrát dobrovolné, navštívili i v Bechlíně. V Roudnici nad Labem si prohlédli opevnění a došlo i na zkoušku střeleckých schopností na střelnici v Hoštce.

Druhý den společného setkání, neděle 2. října, si skupina nenechala ujít nedaleké památné místo české mytologie a historie, horu Říp. Tu si společně vyšlápli. Na vrcholu hory si přítomní připomněli význam Řípu pro Česko, poté byla celá akce ukončena.

Setkání spolků se zúčastnil i ředitel Krajského vojenského velitelství v Ústí nad Labem plukovník generálního štábu Rostislav Domorák, který si spolupráci spolků velice pochvaluje: "Vojáci v aktivní záloze jsou důležitou součástí naší armády, díky spojení české a německé strany se práce aktivních záloh posune na ještě vyšší úroveň."

Další společné setkání obou stran je naplánováno na říjen 2017, potvrdil naší redakci Petr Beneš.

FOTOGALERIE:

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru