30 let svobody: Venkovní výstava zahájí sérii akcí pořádaných k výročí sametové revoluce
Ilustrační foto: Pixabay.com
Co se chystá

Litoměřice - Časová osa srovnávající události v rozmezí let 1988 až 1990 v Praze a v Litoměřicích, seznámení s jejich hlavními aktéry, reakce místního tisku, ale i svodky Státní bezpečnosti, fotografie, vážné i humorné dobové komentáře apod.

To vše a mnoho dalšího nabídne exteriérová výstava více než dvou desítek velkoformátových panelů, která bude téměř tři týdny k vidění na Mírovém náměstí v Litoměřicích. Zahájena bude v pondělí 4. listopadu v 15 hodin.

Na výstavě spolupracoval tým autorů společně se Státním oblastním archivem v Litoměřicích. Zakončena je připomenutím návštěvy prezidenta Václava Havla v Litoměřicích a svobodnými volbami. „Díky výstavě se podařilo shromáždit i řadu dosud nepublikovaných fotografií a materiálů, které budou uloženy v archivu,“ podotkl spoluautor Vladimír Římal.

V následujících dnech bude následovat řada dalších událostí organizovaných u příležitosti 30. výročí sametové revoluce, kdy se aktivity města propojují s aktivitami občanů. Do příprav byli zapojeni nejen pamětníci, ale i mladá generace.

Již 14. listopadu se například v Kině Máj uskuteční od 18 hodin vzpomínkový večer „30 let svobody“, kterým provede moderátorka Světlana Witowská. Ke zhlédnutí bude filmový dokument, uskuteční se beseda s významnými osobnostmi revolučního dětí, diskuse s lidmi, vše zpestří hudební produkce apod. Besedovat kromě hlavních aktérů místních událostí v čele se Zdeňkem Bártou přijde i účastník celorepublikového dění, bývalý senátor za Litoměřicko a nynější europoslanec Alexandr Vondra.

V den 30. výročí sametové revoluce, tedy v neděli 17. listopadu, se od 10 hodin uskuteční bohoslužba v kostele Všech svatých jako poděkování za 30 let svobody. O hodinu později bude slavnostně odhaleno na budově České spořitelny na Mírovém náměstí dílo ve tvaru trikolory pocházející z dílny litoměřické akademické sochařky Alžběty Kumstátové.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru