ROZHOVOR: Je to obrovský úspěch! hodnotí skok do krajského zastupitelstva předseda STAN v Ústeckém kraji
Milan Šťovíček. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Ústecký kraj - V zastupitelstvu Ústeckého kraje získalo v podzimních volbách hnutí Starostové a nezávislí (STAN) sedm křesel. Jde o třetí nejlepší výsledek za ANO (17 křesel) a ODS (8 křesel). V roce 2016 se STAN přitom se čtyřmi procenty do kraje nedostal, letos získal přes deset procent.

Jak hodnotí volby předseda STAN v Ústeckém kraji Milan Šťovíček? Co stálo podle něj za úspěchem? Jak může vypadat nová vláda v kraji? A čeho by chtěl v politice ještě docílit? Přinášíme aktuální rozhovor.

Zhodnoťte jedním dechem letošní krajské volby.

Je to obrovský úspěch a sedm mandátů v Zastupitelstvu Ústeckého kraje je krásný a úžasný výsledek.

Víte, díky čemu se vám ho podařilo dosáhnout?

Když se zamyslím nad tím, co tomu předcházelo: Hodně jsme měli obavy, protože jsme připravovali volby dlouho dopředu, ale ve čtyřkoalici s ProKraj, Zelenými a Topkou. Měli jsme i zvoleného lídra. Ale nakonec se tento projekt neuskutečnil. Těsně před volbami se rozpadl a odešel lídr.

Padl nový návrh na moji osobu, ale já to odmítl. Můj názor byl takový, že by lídr měl být mladý člověk. Navrhl jsem Filipa Ušáka, který se lídrem nakonec opravdu stal. A jak je vidět, tak to byla správná dedukce a správná volba. Určitě to ovlivnilo výsledek voleb.

Bylo to myslíte jenom toto?

Druhý velký úspěch bylo zvolení si partnerů. Byť je kandidátka pod hlavičkou Starostů a nezávislých, tak jsem oslovil stranu Soukromníků a Vaše Ústí. Nakonec jsme si takto ve třech plácli, že utvoříme kandidátku, že dáme i jejich lidi na tu naši. Připojili jsme i Unii pro sport z Lounska. Myslím si, že dalším úspěchem bylo, že se nám podařilo dát dohromady kandidátku osobností. Že jsme vyhledali osobnosti, které mají zkušenosti z kraje, z komunálu nebo z nějaké své profese a jsou pozitivně vnímaní voličskou veřejností.

Co by se dělo, kdybyste ve volbách neuspěli?

Byla to týmová práce. Jsem týmový hráč. Měl jsem ambici dostat Starosty a nezávislé do zastupitelstva Ústeckého kraje. Když jsem přebíral funkci krajského předsedy, tak jsem řekl, že to bude mým cílem. Řekl jsem, že pokud neuspějeme, že dám svoji funkci k dispozici. To, že to bude takovýto bombastický úspěch, jsem netušil.

 

Jaký způsobem jste vedli kampaň?

To je další faktor, proč jsme uspěli. Kampaň byla kontaktní. Odsouhlasili jsme, že nebude konfrontační, že bude pokud možno velmi vstřícná k lidem a okolí a pokud možno i vtipná.

Dostal jste bezmála osm stovek preferenčních hlasů.

Těší mě výsledek za Starosty, ale hodně mě potěšil i můj osobní výsledek s preferenčními hlasy. Děkuji všem, kteří volili Starosty a nezávislé, a samozřejmě i těm, které jsem oslovil přímo já a volili přímo mě. Moc si toho cením a vážím.

V krajském zastupitelstvu zasednete poprvé.

Mojí ambicí nikdy kraj nebyl. Angažoval jsem se vždycky v komunále, ve městě Litvínov. Tam jsem v zastupitelstvu vlastně od druhého volebního období po revoluci. Potom mě vždy zajímal Parlament. Tam, co jsem lidem slíbil, jsem také dokázal splnit.

Co to bylo, když jste byl poslanec?

Bylo to především to, že se neprolomí limity těžby, to byl obrovský úspěch, že se mi to podařilo prosadit do programového prohlášení vlády. Vůbec za největší svůj úspěch v Parlamentu považuji, že se mi podařilo dosáhnout toho, že byly vypuštěny vyvlastňovací paragrafy, které v Horním zákoně přežívaly z totality. To byl husarský kousek a byl proti tomu ohromný tlak, hlavně ze strany KŠČM, ČSSD a dalších různých uskupení.

Chtěl byste znovu do nejvyšší politiky?

Myslím si, že pokud by někdy příležitost byla se v té věci angažovat, tak ten úkol není dotažený do konce. Sice tyto dva zmíněné úspěchy jsem zaznamenal, ale pořád ještě si myslím, že je potřeba prosadit v Praze pro tento region, ale i další regiony v České republice, navýšení poplatku z vydobytého nerostu. Ten je pořád směšný. Ale já se domnívám, že ti lidé, kteří zde žijí a trpí těžbou, a ta těžba hnědého uhlí poběží ještě několik let, tak je zapotřebí, aby z toho také něco měli. Takže pokud bych se k tomu někdy v budoucnu dostal, toto by byla věc, kterou bych prosazoval a kterou budu chtít změnit.

Zpět do regionu. Už probíhají nějaká jednání, která mají vést k vytvoření vládnoucí krajské koalice. Jakou roli v nich nyní hraje STAN?

STAN vždycky razil (v tuto chvíli Milan Šťovíček zvedá telefon s gratulací k volebnímu úspěchu), i já osobně, že vítěz se nemá obcházet. Už před volbami jsme řekli, že se budeme bavit se všemi. Jsou jenom dvě strany, se kterými nemůžeme tvořit koalici, a to jsou KSČM a SPD. Ale i s těmi se hodláme potkat. Koalici s nimi ale dělat nebudeme. S těmi ostatními v podstatě chceme hovořit. A jak jsem řekl: Vítěz se nemá obcházet. Takže jsme přirozeně začali od těch, kteří byli před námi. Sešli jsme se s ANO a ODS. Zatím to bylo jenom v rovině nějakých základních parametrů. Padly i nějaké věci kolem případné spolupráce. To byla první schůzka, nyní proběhne druhá schůzka. Nic dohodnutého není.

Lepší Sever vybízí k vytvoření „duhové koalice“.

Je to varianta, která je samozřejmě možná matematicky. Na úrovni města i některých volebních období jsem kdysi býval někdy i jejím zastáncem. Ale upřímně řečeno, nemám z kraje žádné zkušenosti a nevím, jestli by to bylo jednak udržitelné a jednak jestli by to přineslo užitek Ústeckému kraji.

Nemohou být někteří voliči STAN zklamaní, že byste šli do případné koalice s ANO?

Určitě někteří ano, ale je potřeba vzít v potaz výsledek voleb. Pro mě jsou prioritní strany, jako jsou Spojenci pro kraj, Piráti, ODS. Ale vždycky je to o tom, jak se strany na rozdělení vlády v kraji dohodnou. Naši zastupitelé jsou připraveni pracovat ve prospěch lidí, kteří žijí v tomto kraji a ve prospěch rozvoje Ústeckého kraje.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru