Štědrý den trochu jinak aneb jak Češka slaví Vánoce ve Španělsku
Jak se slaví Vánoce dva tisíce kilometrů daleko? Foto: archiv N.P.
Litoměřice

Ústecký kraj a španělské městečko Santanyí, které se nachází na Balearských ostrovech, od sebe dělí přes 2 200 kilometrů. Dvě naprosto odlišná města v sobě skrývají také zcela odlišné kultury, do nichž spadají i vánoční tradice. A právě na to, jak jsou rozdílné španělské a české Vánoce, se naše redakce zeptala Nadi Pavlovové, která na ostrově Palma de Mallorca žije už 16 let.

JEDNY VÁNOCE V ČESKU, DVOJE VE ŠPANĚLSKU

Pokud rádi dostáváte dárky, Španělsko by se vám stoprocentně zalíbilo. Na rozdíl od Čechů totiž Španělé slaví Vánoce hned dvakrát. První oslavy připadají na 25. prosince a druhé podle katolické tradice na svátek Tří králů, který je 5. ledna. Realita však ve všech rodinách taková není. "Většinou si lidé dávají větší počet dárků na svátek Tří králů, jelikož ten se tu slaví daleko víc. Někdo si třeba dává dárky jenom na Tři krále a 25. prosince si pak ani nedávají nic. Jiní zase slaví oboje. Ale je to hodně individuální,“ vypráví Naďa.

Se svou rodinou, synem Maverickem a manželem Miguelem, slaví Vánoce pouze jednou. "Zatím udržujeme jen jedny Vánoce, jelikož synovi je teprve pět let. Až bude větší, tak bude chtít určitě slavit jak Vánoce, tak Tři krále. Čím víc dárků můžou děti obdržet, tím jsou spokojenější,“ říká Naďa. Sama pak přiznává, že jako Češce se jí samozřejmě více líbí české Vánoce, protože je zvyklá na českou kulturu. Tu ale postupem času i ona sama mění. "Minulý rok jsme začali slavit Vánoce 25. prosince. Myslím, že je to pro rodiče daleko pohodlnější. Večer si všechno můžou připravit a děti ráno najdou dárky pod stromečkem,“ vysvětluje.

MÍSTO ŘÍZKU NA TALÍŘI MOŘSKÉ PLODY

Co se štědrovečerní večeře týče, alespoň v něčem zde můžeme najít shodu. Obě národnosti totiž večeří 24. prosince. Zatímco Češi jsou zvyklí jíst kolem šesté hodiny večerní, Španělé si dávají načas. "Když jsme byli v Česku, manželovi přišlo divné, že se jí už v šest hodin. U nás je večeře až třeba kolem desáté hodiny. O půlnoci se pak otevře šampaňské a lidé oslavují Vánoce,“ popisuje Naďa.

Na španělském stole však bramborový salát s řízkem nebo kaprem nenajdete. Španělé totiž nemají jen jedno jídlo, které by bylo pro vánoční hostinu typické. Naopak milují bohaté stoly a takzvaně od všeho něco. "Hodně se tu jí třeba kachna, mořské plody nebo jehněčí. U nás doma děláme večeři většinou půl na půl. Mně rozhodně nesmí chybět bramborový salát. Miguel k tomu pak udělá nějaké maso a mořské plody, protože ty máme oba rádi,“ říká.

ČESKÉ CUKROVÍ MÁ ÚSPĚCH I U ŠPANĚLŮ

Jestli se vám na Španělsku zalíbily dvoje Vánoce a tím pádem i více dárků, tak vánočním cukrovím vás tato země tolik nepotěší. Typickou vánoční sladkostí je totiž akorát tradiční "roscón,“ který připomíná českou vánočku. Místní ho pečou na svátek Tří králů. Pak ho celá rodina společně rozkrojí a ten, kdo podle legendy narazí při jídle na schovanou figurku, se stane králem.

Pokud byste ale někdy trávili Vánoce na Mallorce a bez vánočního cukroví byste se zkrátka neobešli, nemusíte zoufat. Některé formičky se totiž na ostrově dají sehnat i v krámě, ovšem německém. "Španělé sice naše cukroví nepečou, ale moc jim chutná. Letos jsme s Maverickem pekli například slepované a manželovi i známým moc chutnalo,“ pochvaluje si Naďa.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru