Lékař popisuje svůj zdravotní stav po očkování den po dni. Jak se cítil?
Očkování proti onemocnění covid-19. Ilustrační foto: biontech.de
Litoměřice

Ústecký kraj – Neurolog Petr Klepiš z Mostu, zároveň také vyučující na lékařské fakultě a zaměstnanec Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, byl mezi prvními, kteří byli očkováni proti SARS-CoV-2 vakcínou Comirnaty z první dodávky pro Česko. A v následujících dnech popisoval veřejně na svém facebookovém účtu svůj zdravotní stav. „Žádné peníze za to opravdu nedostávám. Beru to jako profesní povinnost, snad poslání, se o vlastní zkušenost s vakcínou nyní podělit,“ vysvětluje a je přesvědčený, že jedině očkování ukončí trápení se s onemocněním novým koronavirem.

DEN PRVNÍ, OČKOVÁNÍ

„První pocity, tělesné stavy?... Především vděk a úcta směrem ke všem těm lidem, mozkům, duším, co se podíleli na vývoji vakcíny. Je to skutečně obdivuhodné. Vakcína prošla vším, čím měla projít tj. je klinicky otestována dle pravidel moderní medicíny. Je to vakcína bezpečná a těch několik alergických reakcí nezpochybňuje bezpečnost vakcíny. Alergii lze mít i na injekci vit. B například. Očkování proběhlo na poliklinice VFN, organizace perfektní, zdravotní personál vstřícný, milý. Na vakcínu jsem se těšil, a tak jsem snad ani nemohl mít alergickou reakci (ačkoli alergii na pyly mám). Vpich jsem necítil vůbec, reakce žádná. Po dvou hodinách mírná bolest ve svalu. Kolem 15. hodiny ospalost, šel jsem spát a spal skoro tři hodiny. Nyní se lehce potím, teplotu nemám, bolesti jen mírné v oblasti svalu. Jinak se cítím výborně.“


  • PETR KLEPIŠ: Názor na Covid? Znám jako lékař jeho sílu a mám z tohoto onemocnění přiměřený strach. Umí se projevovat velmi zákeřně, srovnání s chřipkou je naprosto mimo. Onemocnění je mnohem závažnější ve svých celkových dopadech. V posledních měsících řešíme problematiku tzv. long covidu (dlouhodobých příznaků) a nejsou to dobré zprávy. Rozhodně není vzácností, že lidé po prodělání akutní fáze onemocnění trpí dlouhodobými následky postihující nervový systém, plíce, srdce a také trávicí soustavu. Ne každý má po prodělaném onemocnění vytvořenou protilátkovou imunitu a hrozí tak recidiva onemocnění. Jednoznačně doporučuji se vyhnout onemocnění a nechat se, jak jen to půjde, očkovat!

DEN DRUHÝ

„Z vakcíny jsem strach neměl, ale nějaké a do určité míry limitující postvakcinační příznaky jsem očekával. Neděje se nic, nebo téměř nic. Bolí mě trochu paže po vpichu a ráno jsem měl mírnou bolest hlavy, která postupně zmizela (na bolesti hlavy netrpím). T. č. jsem zcela bez obtíží, bez teploty, cítím se zdravě.“

DEN TŘETÍ

„Kolem poledne jsem měl mírnou bolest hlavy trvající asi 2-3 hodiny (netrpím na bolesti hlavy), jinak se cítím stále velmi dobře. Paže po vpichu již nebolí. Žádná únava, bolesti těla atd. Psala nám kolegyně, která pracuje v USA, že po vakcíně měla minimální obtíže trvající dva dny. Stejně jako já i ona se velmi těšila na vakcínu a pociťovala po očkování obrovskou úlevu. Věřte mi, že většina kolegů a kolegyň z mého okolí jen čeká na první možnost se nechat očkovat. Proočkování zdravotníků je samozřejmě v zájmu všech, nedojde tak k omezování péče.

DEN ČTVRTÝ

„Cítím se dobře, již zcela bez obtíží. Tedy i bez té mírné bolesti hlavy, která pravděpodobně s vakcínou souvisela. Další informaci o mém stavu podám prostřednictvím fb ještě příští týden a především po přeočkování, které mě čeká za necelé tři týdny. Dobrou zprávou posledních dní je, že velmi pravděpodobně bude v lednu schválena k použití vakcína od firmy Astra Zeneca, která nepatří mezi tzv. mRNA vakcíny a možná bude pro některé nedůvěřivce přijatelnější. Nepochybně půjde o dostupnější a také levnější vakcínu, která se bude snadněji skladovat. Deklarovaná účinnost není špatná. Špatnou zprávou je narůstající počet nemocných a především hospitalizovaných. Skutečně nyní nevidím jinou možnost ke zlepšení, než ve vakcinaci.“

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru