Nemáte doma tohoto papouška? Inspektoři zjistili, že obsahuje nebezpečné množství olova
Zdroj: www.coi.cz
Litoměřice

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na vnitřním trhu je v nabídce hračka, která představuje riziko pro životní prostředí. Jde o hračku Papoušek „TALK BACK PARROT“.

Česká obchodní inspekce objevila na trhu hračku na baterie - dva textilní papoušci sedící na plastovém stojánku, který se nabízí pod názvem TALK BACK PARROT. Hračka vydává zvukové efekty a je prodávána v papírové krabici s plastovým průzorem. Hračka je napájena bateriemi 6 x AA. Hračka není vhodná pro děti do 3 let.

Inspektoři ČOI identifikovali příčiny nebezpečnosti, kdy zkoušky provedené laboratoří potvrdily významnou neshodu s požadavky právních předpisů (směrnice 2011/65/EU – RoHS). Na pájeném spoji uvnitř hračky bylo zjištěno mnohonásobné překročení obsahu olova - až na hodnotu 74,8 % oproti povolenému limitu 0,1 %. Nedodržení požadavků platné legislativy představuje závažné environmentální riziko kvůli možnému znečištění životního prostředí.

V rámci kontroly bylo také zjištěno, že k hračce nebyl přiložen návod na použití obsahující bezpečnostní informace a pokyny pro bateriové hračky v českém jazyce ani v jiném jazyce. Dále ani na obalu nebyla uvedena identifikace výrobce. Tím nebyly dodrženy požadavky (NV č. 86/2011 Sb.) o technických požadavcích na hračky a příslušné technické normy (EN 62115:2005 harmonizované k tomuto nařízení).

Česká obchodní inspekce z důvodu zamezení dalšího výskytu totožných výrobků na trhu uložila ochranné opatření (ust. § 18a odst. 3 a 4 zákona č. 22/1997 Sb.), kterým je zákaz distribuce a stažení výše jmenovaných výrobků z trhu nebo z oběhu. Veškeré údaje o nebezpečné hračce byly předány kontaktnímu bodu RAPEX na Ministerstva průmyslu a obchodu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru