Část roušek zabavených v Lovosicích byla čínským darem pro Itálii
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Lovosice - Čínský dar pro Itálii, tvrdě zkoušenou novým koronavirem, zabavili celníci a policisté v Lovosicích společně se statisíci dalších roušek. Stalo se tak omylem.

"Celníci v Lovosicích zabavili statisíce roušek, bohužel následné šetření odhalilo, že menší část z nich byla čínský dar Itálii. Zjišťujeme, co dělal čínský dar pro Itálii v Lovosicích, nicméně komunikujeme s oběma zeměmi a ujišťuji, že Itálie o nic nepřijde," uvedl aktuálně ministr vnitra Jan Hamáček.

V úterý večer svým rozhodnutím hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček nařídil na základě žádosti ministra vnitra České republiky Jana Hamáčka poskytnutí věcných prostředků. Využil tak oprávnění, které umožňuje krizový zákon. V jednom ze skladů bylo následně zajištěno na sedm set tisíc roušek a respirátorů. Firma totiž neúměrně navyšovala jejich prodejní cenu českému státu a hrozil také jejich vývoz do zahraničí.

Zdravotnické pomůcky nyní slouží pro potřeby Česka. „Vše jsme se snažili rozdělit systematicky. Ministerstvo vnitra si odebralo pro potřeby policistů a hasičů 300 tisíc roušek a 14 tisíc respirátorů FFP2. Zbytek co nejdříve redistribuujeme dále ke koncovým uživatelům z různých oblastí. I když se zdá, že bylo materiálu hodně, požadavky ze strany odběratelů jsou mnohonásobně vyšší, proto doufáme v brzkou zásilku od státu. Tyto získané prostředky pomohly uspokojit alespoň ty nejnutnější a nejpalčivější požadavky v první vlně a pro nejbližší dny,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru