Deštivé a chladné dny končí, mraků ubude a rtuť vyleze ke dvacítce
Ilustrační foto
Litoměřice

Mostecko - Předposlední prodloužený víkend roku 2020 (o poslední se postarají Vánoce, resp. Štědrý den a Boží hod vánoční) se nesl v duchu velmi deštivého a s ohledem na roční dobu nezvykle chladného počasí. Tomu je však nyní konec, o slovo se znovu přihlásí babí léto.

Věnujme na moment pozornost víkendovým srážkám. Bylo jich hodně, opravdu hodně. Již pátek byl poměrně deštivý. v Žatci napršelo 19 litrů vody na metr čtvereční, Most a Ústí zaznamenaly shodně 13 mm srážek neboli 13 litrů vody na metr čtvereční. Avšak sobotní úhrny srážek, ty byly z jiného vesmíru: Most 40 mm, Žatec 40 mm, Šluknov 44 mm, Nová Ves v Horách 59 mm, Meziboří 60 mm, Klíny 73 mm a Dlouhá Louka díky 90 mm patřila k nejdeštivějším místům Česka, dokonce i střední Evropy. To by mohly růst houby, že? Krušné hory mimo jiné pokryl první sníh sezony 2020/2021, ačkoli jen na chviličku.

A jak to tedy bude s tím babím létem?

ÚTERÝ 29. ZÁŘÍ

Po týdenní odmlce se ve středoevropském vzdušném prostoru objeví tlaková výše. Nebude příliš mohutná, nicméně její střed do půlnoci stihne zavítat nad Česko, jižní Německo a západní Rakousko. Co z toho plyne pro běžný život? Jednak nespadne ani kapka, jednak se sem tam ukáže modrá obloha. Nadále bude převládat velká oblačnost, takže žádné zázraky nečekejte. Odpolední maxima okolo 16 až 18 °C.

STŘEDA 30. ZÁŘÍ

Proč nám úterní den nedopřeje více modré oblohy a slunce? Zaprvé zmíněná tlaková výše přijde do středoevropského vzdušného prostoru zemřít a zadruhé tu máme tlakovou níži východně od Česka. Poslední zářijový den ale přeci jen sluneční paprsky přinese – ráno, dopoledne, v poledne a k večeru to vypadá na jasnou až skoro jasnou oblohu, mezitím přechodně na polojasnou až oblačnou. Sprchne? Ne. Odpolední maxima okolo 17 až 19 °C, ranní minima kolem 8 až 6 °C.

ČTVRTEK 1. ŘÍJNA

A jak září skončilo, tak říjen, druhý měsíc meteorologického podzimu, začne. Čili vesměs slunečno, byť azuro rozhodně ne, a logicky beze srážek. Odpolední maxima okolo 18 až 20 °C, ojediněle okolo 21 °C, ranní minima kolem 9 až 7 °C.

Prozatím se zdá, že sobota 3. října bude protikladem soboty 26. září. A to kvůli nejvyšším denním teplotám okolo 20 až 22 °C a skoro jasné až polojasné obloze. Každopádně, pro někoho bohužel, pro jiného bohudík, nějaká déletrvající epizoda slunečného a nadprůměrně teplého počasí je momentálně v nedohlednu. Ostatně přichází říjen.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru