Stát, kraje a obce přijdou o 79 miliard. Byl spáchán zločin vůči mladé generaci, říká Kalousek na zrušení superhrubé mzdy
Ilustrační foto
Litoměřice

Česká republika - Poslanecká sněmovna schválila daňový balíček na rok 2021. K této předloze byl připojen návrh, kterým se ruší tzv. superhrubá mzda a provádí změnu výpočtu daně z příjmů. Návrh počítá se zavedením sazby daně z příjmů fyzických osob ve výši 15 % počítané z hrubé mzdy. Druhá zvýšená sazba ve výši 23 % nahradí tzv. solidární přirážku. Touto sazbou budou daněny příjmy nad 141 764 Kč měsíčně, což odpovídá 4násobku průměrné hrubé mzdy v roce 2021. Cílem je, aby nová úprava daní platila od 1. ledna 2021. Daňový balíček nyní míří do Senátu.

„Zrušit superhrubou mzdu a tím zjednodušit a zprůhlednit daňový systém je jedním ze závazků programového prohlášení vlády. Pro nízko a středně příjmové zaměstnance chceme zavést 15% sazbu daně z příjmů, která se bude nově počítat z hrubé mzdy. Oproti stávajícímu efektivnímu zdanění ve výši 20,1 % se tak jedná o snížení daně o čtvrtinu. Tyto peníze zůstanou více než 4 milionům zaměstnanců na výplatních páskách. Podpoříme tím jejich chuť utrácet, což pomůže znovu roztočit kola české ekonomiky,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

Ministerstvo financí odhaduje výpadek příjmů při zrušení superhrubé mzdy a související úpravy daně z příjmů ve výši 79,2 mld. Kč do veřejných rozpočtů v roce 2021, do státního rozpočtu pak ve výši 52,1 mld. Kč na akruální bázi. Opatření je zamýšleno jako dočasné po dobu dvou let, tj. do roku 2022. O daňovém režimu a výši sazeb v následujících letech bude rozhodnuto dle aktuálního ekonomického a fiskálního vývoje.

Na zrušení superhrubé mzdy reagoval opoziční politik Miroslav Kalousek (TOP09). „Pro obce znamená pokles daňových příjmů o cca 8%, pro kraje o cca o 8,8%. Nutnou reakcí bude škrtání lokálních investic v objemu cca 25 mld. Budeme asi jedinou zemí EU, která bude mít příští rok horší deficit, než letos. Trhy si toho nemohou nevšimnout a potrestají nás úroky z dluhopisů. Čím dál víc budeme splácet minulost, místo abychom financovali budoucnost. Dnešní noci byl vůči mladé generaci spáchán bezprecedentní rozpočtový zločin,“ uvedl.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru