Inspekce varuje před plastovou čelenkou ve tvaru sobích rohů. Zakázala jí prodávat
Foto: ČOI
Litoměřice

ČR - Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu v nabídce je hračka, která se prodává pod názvem Plastová čelenka – Sobí rohy. Pro děti může znamenat zdravotní riziko.

Česká obchodní inspekce zjistila na trhu nebezpečnou hračku pro děti. Jedná se o plastovou čelenku se dvěma různobarevnými sobími rohy. Na vrcholu, mezi rohy je umístěné pouzdro ve tvaru srdíčka. Oba díly pouzdra jsou spojeny pouhým nasunutím výčnělků na jednom z dílů do druhé části. Pouzdro obsahuje dvě knoflíkové baterie. Po vyjmutí pojistky a smáčknutí spínače se čelenky rozsvítí či rozblikají. Hračka je zabalena v průhledném sáčku, na kterém je přilepena papírová etiketa s informací „Nevhodné pro děti do tří let“ a s označením CE v nesprávném grafickém provedení.

ČOI zjistila, že výrobek není v souladu s požadavky NV č. 86/2011 Sb., o bezpečnosti hraček, které jsou konkretizovány v EN 62115 – Elektrické hračky – Bezpečnost. Požadavek citované normy (článek 14.6) stanoví že: „Knoflíkové články a baterie typu R1 nesmějí být přístupné bez použití nástroje, pokud kryt jejich prostoru nemůže být otevřen pouze po provedení nejméně dvou současných na sobě nezávislých pohybů.“ Tento požadavek platí pro všechny hračky.

Pouzdro, ve kterém jsou baterie uloženy, je možné otevřít bez použití nástroje pouhým rozevřením dvou plastových dílů. Pokud se plastové výčnělky uvolní z dírek na druhé části, Lze plastové díly jednoduše rozdělit. Baterie po vyjmutí z pouzdra může dítě vložit do úst a polknout či vdechnout.Česká obchodní inspekce uložila prodejci ochranné opatření, kterým je bezodkladné stažení výrobků z distribuce. Hračka byla nahlášena kontaktnímu bodu na MPO a zveřejněna v systému RAPEX.

Informace o výrobku:

Název výrobku uvedený na obalu: Hračka
Typ / číslo modelu: LT6 – 188 - 15
EAN: 6961888601885
Identifikační údaje dovozce: LAT s.r.o., Libušská 319, Praha 4, ČR
Identifikační údaje výrobce: Neuvedeny
Distributor: Dinh Thieu Nguyen, náměstí Karla IV. 6, 362 21, Nejdek
Země původu: P.R.C. (na pouzdru s bateriemi - Made in China)

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru