Krajské zastupitelstvo schválilo založení Energetického centra Ústeckého kraje
ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - Na jednání Zastupitelstva Ústeckého kraje bylo schváleno založení nové příspěvkové organizace s názvem Energetické centrum Ústeckého kraje (ECÚK). Důvodem pro tento krok je především nutnost koordinovaného přístupu v oblasti energetické efektivity.

Kraj má poměrně rozsáhlé energetické hospodářství, spravuje více než 1000 objektů. Jen spotřeba elektřiny a zemního plynu dosahuje ročně 111 GWh, přičemž v následujícím období přinese „green deal“ a změny mezinárodní politické situace řadu turbulencí v oblasti cen energií a jejich dostupnosti.

Hlavním úkolem ECÚK bude zajišťování služeb energetického managementu pro potřeby Ústeckého kraje a jeho příspěvkových organizací. Centrum bude od roku 2023 poskytovat poradenství a konzultační služby v oblasti úspor energií také pro obce a veřejnost v rámci strategického projektu Ústeckého kraje připraveného do Operačního programu Spravedlivá transformace.

„Zcela novým konceptem je působení sítě veřejných energetiků. Tuto službu chce Ústecký kraj prostřednictvím energetického centra poskytovat ve všech sedmi okresech kraje. Nabízet bude například pomoc při zpracování energetických koncepcí měst a obcí, pomoc s přípravou projektů na efektivní čerpání finančních prostředků nejen z Fondu pro spravedlivou transformaci. Jeho výraznou roli shledávám i v odborné podpoře pro rozvoj komunitní energetiky,“ uvedla radní Ústeckého kraje Iva Dvořáková, do jejíž gesce spadá téma transformace regionu.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru