Až přes 170 km h! Bouře, která zasáhla Británii, si sáhne i na Česko
Ilustrační foto
Litoměřice

Ústecký kraj - 225 km/h. Takový náraz větru byl naměřen ve dvousettisícovém městě Cape Coral na západním pobřeží Floridy při úderu hurikánu čtvrté (skoro páté) kategorie Ian. Ke zkáze v pobřežních oblastech ve velkém přispěla voda, přesněji řečeno vzedmutý Mexický záliv v kombinaci s mizivou nadmořskou výškou v rozmezí často půl metru až metru. Hladina Mexického zálivu však stoupla o tři až pět metrů. Nemluvě o přívalech deště, kdy za den napršelo 200 až 300 litrů vody na metr čtvereční.

Domy dál od oceánu ale vesměs vydržely. Zejména ty nové, postavené po roce 2004, ve kterém Floridu, v podstatě tu samou část, zasáhl hurikán Charley, který byl jen o malinko slabší než hurikán Ian. Nicméně přinutil americké stavaře zapojit mozkové závity a přijít na konstrukci, která by obstála i proti bestiím typu Charley nebo Ian. Mimochodem, přestože foukalo rychlostí 150 až 200 km/h, vydatně pršelo a všude byla voda, v mnoha ulicích i v oku hurikánu Ian fungovaly semafory, svítili billboardy apod. Floriďané prostě nejsou žádní joudové.

Bouřlivým povětrnostním podmínkám v pátek třicátého, na samém konci prvního měsíce meteorologického podzimu, čelili také na Britských ostrovech, respektive ve Skotsku a částečně v Anglii. Na skotských stanicích měl vítr v nárazech až 171 km/h, a sice na vrcholech Skotské vysočiny. Skotská vysočina samozřejmě není západní pobřeží Floridy, ale jak můžeme vidět, i severoatlantické tlakové níže dokážou být pořádně drsné. V nížinách Skotové naměřili až 142 km/h (v jižní části Vnějších Hebrid na ostrově South Uist). V tomto konkrétním případě byla na vině severoatlantická tlaková níže Walburga. Je velmi rozsáhlá, a proto ovlivní i počasí u nás. To znamená, že ani první říjnový víkend nenabídne babí léto.

Sobota prvního: Někdy nad ránem od západu dorazí okluzní fronta spojená s Walburgou. Po jejím přechodu, někdy ve večerních hodinách, oblačnosti ubude, ale rozhodně nelze očekávat reprízu pátečního večera, který byl jasný. Na 100 % sprchne, takže bojíte-li se vody, deštníky s sebou. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C.

Neděle druhého: Oblaků budou mraky, k tomu se místy objeví přeháňky. Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 10 až 6 °C.

Pondělí třetího: Oblaků budou mraky, přeháněk však výrazně ubude, tedy snad jen s výjimkou Krušných hor... Nejvyšší odpolední teploty okolo 11 až 15 °C, nejnižší ranní teploty kolem 11 až 7 °C.

Co se větru týče: Nahoře na horách počítejte s poryvy o síle 50 až 70 km/h, jinde Walburga bude celkem v klidu, nic extra. Jinak tomu bude v pobřežních oblastech Dánska, Německa nebo Nizozemska, tam si budou muset držet klobouky. Vichřice či orkán je aktuálně v nedohlednu, naštěstí. Zato tlaková výše ano, naneštěstí se zdá, že její vláda nebude dlouhá, takže čekání na babí léto asi ještě neskončí. Uvidíme.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru