Den památky obětí holocaustu přijeli do Terezína uctít Češi i Němci
Pietního aktu v Terezíně se spolu se členy saské vlády zúčastnil i ministr Šmíd
Litoměřice

Terezín - Ve středu 24. ledna uctili Den památky obětí holocaustu v Terezíně představitelé Saska, Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR či Ústeckého kraje. Smyslem akce bylo předání odkazu obětí nacismu mladé generaci. I proto byli přítomni studenti z binacionálního gymnázia F. Schillera v Pirně.

Položit květiny a poklonit se památce obětí nacismu přijel předseda vlády Svobodného státu Sasko Michael Kretschmer a prezident Saského zemského sněmu Matthias Rößler. Doprovázel je místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Jan Hamáček. Obětem holocaustu se poklonil i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Závěr pietního aktu patřil židovské modlitbě a položení věnců k hlavnímu pylonu Národního hřbitova před Malou pevností.

Mezinárodní den památky obětí holokaustu připadá každoročně na 27. ledna. Byl vyhlášen Valným shromážděním OSN v roce 2005. Datum bylo vybráno záměrně. Jde o den, kdy byl v roce 1945 osvobozen nacistický koncentrační a vyhlazovací tábor Auschwitz-Birkenau (Osvětim-Březinka).

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru