Vadí vám ploštice? Je jich všude plno, ale nešlapejte na ně
Ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

Ústecký kraj - Ruměnice pospolná neboli ploštice, někdo jim též říká hrobaříci, doktoři či kněžíci. Pokud vás v okolí vašeho domu nebo na zahrádce taktéž trápí jejich hojná přítomnost, máme pro vás dobrou zprávu – nemusíte se jich obávat a už vůbec ne je různě hubit – váš pozemek opustí dobrovolně.

Tak jako každé jaro se začne s prvními jarními paprsky příroda probouzet, vše se zazelená a rozkvete, začnou se v přírodě, na zahrádkách i ve městech hojně vyskytovat ploštice, přesněji řečeno Ruměnice pospolná. Někdy je jich tolik, že už nám začínají vadit, někdo se dokonce obává o své rostliny na zahradě nebo o zdraví své nebo svých blízkých či domácích mazlíčků. Nebo také – pro fanoušky sci-fi - nás jen ovládne strach z nepříjemné invaze tohoto hmyzu. Ale nemusíme se jich bát!

Ruměnice pospolná (Pyrrhocoris apterus) je ve střední Evropě hojně rozšířený druh ploštice. A jak už vyplývá z názvu, velmi často se vyskytuje ve větších skupinách. Dorůstá velikosti okolo 1 cm a živí se sáním semen rostlin, mrtvým hmyzem či vajíčky hmyzu. Proto je často vidět v rozích, kde je všechen prach a květiny odnesené větrem. Má oválný obrys těla s nápadnou černo-červenou kresbou, křídla většinou nejsou plně vyvinuta. Výrazné zbarvení ji chrání před nepřáteli – ptáky, kterým dává najevo, že je nejedlá. Není jedovatá pro lidi ani pro zvířata. Kočky ani psi jí nejí a to díky jejímu mírně nakyslému zápachu.

Před několika lety se u nás poprvé vyskytl také jiný druh ploštice a to Blanátka lipová, která se vyskytuje hojně na stromech a jejich drobná tmavá tělíčka s průsvitnými zadními částmi polokrovek se na slunci lesknou, takže je vidíme již z dálky. A letos je u nás také velmi často k vidění.

Na závěr tedy musíme podotknout, že ploštice není žádný škůdce, ba naopak může být i velmi dobrým pomocníkem, chcete-li mít v létě pohodové grilování bez otravných komárů. Pokud přeci jen budete chtít, aby se ploštice držely dál od vašeho bydlení nebo zahradního altánu, stačí poblíž uložit hromadu dřeva, kde budou mít spoustu zákoutí a pavučin, kde se budou cítit dobře.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru