Cyklorikša rozdávala radost v Roudnici. Město ji pořídí na rok 2020
Foto: Viktor Nosek
Zajímavosti

Roudnice nad Labem - Dvacet jízd a 25 ujetých kilometrů. Skoro třicet nadšených seniorů si užilo podél řeky Labe výlet, který pro ně byl opravdu mimořádný. Projekt Cykloterapie postupně vstupuje do povědomí nejen místních, ale i přespolních nadšenců, kteří chtějí dopřát především seniorům vyjížďku po cyklostezce v elektrické cyklorikše.

Spolupráce s dobrovolníky, kteří prošli školením, obsluhují rikšu a jsou pro seniory kamarádským doprovodem, funguje doposud výborně. Zdravé město Ústí nad Labem se tak stalo jedním z prvních tří měst v Česku, které rikšu pro své seniory pořídilo a uvedlo do provozu.

Zájem o rikšu projevili mimo jiné také v Roudnici nad Labem, kde se stala jedním z hlavních lákadel tamějšího Cyklobraní - Zažít Roudnici jinak. Rikša najela celkem 25 kilometrů podél řeky Labe a svezla bezmála třicet nadšených seniorů. „Krásné to bylo. Rádi bychom se svezli častěji,“ shodli se do jednoho. Většina z nich na kole neseděla desítky let. Nejstaršímu pasažérovi bylo 87 let, do rikši nastoupil i s manželkou. „Ani nemůžeme vyjádřit, jak úžasné to bylo. Je úžasné, když se myslí i na důchodce.“

Rikša byla do Roudnice nad Labem zapůjčena na jeden den díky vstřícnosti města Ústí nad Labem (jako pořizovatele) a Domova pro seniory ve Velkém Březně, kde je od začátku léta k dispozici klientům, kteří ji rádi a často využívají. Rikšu přijel do Roudnice řídit proškolený pilot Martin Urbánek z Ústí nad Labem ve svém volném čase. Jezdilo se za krásného počasí na cyklostezce přímo u Labe, která je pro výlety ideální - nesmějí po ní totiž jezdit automobily. Stejná situace je také ve Velkém Březně, kde se domov pro seniory nachází přímo na stezce.

Roudnice nad Labem díky místním dobrovolníkům a podpoře města rikšu pořídí na cyklistickou sezonu 2020. „Peníze na tento projekt byly předběžně schváleny,“ uvedl místostarosta Vlastimil Čtverák.

Více o cyklorikše v Roudnici: https://www.facebook.com/riksaroudnice 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru