Rekonstrukce domu Kalich přinesla unikátní nález! Jakou vzácnost tu objevili?
Zdroj: www.litomerice.cz
Zajímavosti

Litoměřice - Tým odborníků, který v těchto dnech pracuje na unikátní rekonstrukci památkově chráněného domu Kalich v Litoměřicích, řeší první vzácné nálezy. Při průzkumech půdní části domu objevili řemeslníci pod podlahou vzácný trám s ornamenty a zdobením.

„Jedná se o exkluzivní trám z nějaké nádherné světnice zde v domě. Vyobrazeny na něm jsou typické renesanční figury, růžice, zdobí ho i patrně mladší malby se zbytky erbů, obsahuje i vyřezávané kazety apod. Uvažujeme o jeho vyjmutí a restaurování. Zbývá určit, ze které doby pochází. Patří však neodmyslitelně k tomuto domu a jedná se o výjimečný objev,“ uvedl dnes při inspekčním dnu doktor Kamil Podroužek z katedry historie Univerzity Jana Evangelisty Purkyně.

2506kalichkz1

Zdroj: www.litomerice.cz

Na revitalizaci Kalichu se intenzivně pracuje. „Prvním úkolem je výměna částí konstrukce, v druhé fázi proběhne zateplení stropu Kalichu. Završením pak bude výměna střešní krytiny,“ informoval Ladislav Pošík, stavební technik Odboru územního rozvoje Městského úřadu v Litoměřicích.

Kalich je pro Litoměřice turisticky atraktivním místem. „Práce proto budou v maximální možné míře postupovat tak, aby jej turisté, byť v méně početných skupinách, mohli i letos navštěvovat,“ informovala vedoucí odboru komunikace, marketingu a cestovního ruchu městského úřadu Eva Břeňová.

2506kalichkz3

Zdroj: www.litomerice.cz

Rekonstrukcí Kalichu však plány města nekončí. V půdních prostorech chce vybudovat novou expozici s cílem poukázat na chronologický vývoj budovy prostřednictvím fotografií či bannerů. V úvahu přichází i vznik edukativní místnosti s využitím moderních technologií. Součástí by kromě jiného mohl být i již zrestaurovaný, právě objevený trám.

Opravu krovů Kalicha zajišťuje Tesařství Čenda z Litoměřic pod vedením majitele firmy Zdeňka Oravce. Provádí jej unikátní a technologicky zcela ojedinělou metodou. Dřevo na opravu bylo v loňském roce svázáno do vorů a máčeno 2,5 měsíce v Labi pod jezem v Českých Kopistech, dále se máčelo v rybníku v Zahořanech. Samotné opracování dřeva probíhalo zhruba měsíc před zraky veřejnosti na Mírovém náměstí.

2506kalichkz4

Zdroj: www.litomerice.cz

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru