Ennio Morricone zanechal stopu i v Litoměřicích. U otisku ruky je také jeho jedinečný vzkaz
Zdroj: www.litomerice.cz
Zajímavosti

Litoměřice - Právě zesnulý fenomenální italský skladatel Ennio Morricone zanechal svou stopu i v Litoměřicích. Konkrétně v České republice unikátním Muzeu křišťálový dotek, kde je vystaven křišťálový otisk jeho dlaně doplněný jedinečným vzkazem Mistra: „Nechť umění hudby vzkvétá s uměním skla.“

„Jde o poselství, které nás naprosto odzbrojilo,“ přiznává provozovatel muzea Alexandr Huňát. Neobyčejný výstavní exponát se tak v současných dnech stává neocenitelnou vzpomínkou na život a dílo famózního skladatele, aranžéra, dirigenta, pianisty a trumpetisty.

0907otisk3

Zdroj: www.litomerice.cz

Genius, který se celoživotně věnoval hudbě a složil melodie k více než 500 filmům a televizním seriálům, rád a úzce spolupracoval s Českým národním symfonickým orchestrem. „Otisk dlaně uznávaného hudebního skladatele jsem získal při jeho návštěvě Prahy v únoru 2014, kdy měl nezapomenutelný koncert v O2 areně. Sešel jsem se s ním v hotelu Mandarin Oriental Prague, kde tenkrát bydlel. Setkání to bylo velmi milé, byl to geniální člověk,“ přiblížil moment schůzky Jan Huňát, litoměřický sklář, autor odlitku a spolumajitel muzea, v němž je dílo vystaveno.

0907otisk2

Zdroj: www.litomerice.cz

„Křišťálovou dlaň jsem zakomponoval k houslovému klíči, který symbolizuje celý jeho život a přidal k němu zlatou barvu. Z určitého úhlu pohledu se zlatá barva odráží do dlaně, ve výsledku to dle mého názoru značí jeho zlaté ruce ve spojení k hudbě,“ popsal Jan Huňát své dílo umístěné v expozici spolu s dalšími křišťálovými otisky osobností, jakými jsou například Václav Havel, Karel Gott, sir Nicolas Winton, zpěvačka Anastacia, Jaromír Jágr a mnozí další světoví velikáni.

Návštěvníky stále oblíbenější Muzeum křišťálový dotek je otevřeno v centru Litoměřic denně kromě pondělí, vždy od 10 do 17 hodin.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru