ZAZNAMENALI JSME: Policisté používají v práci lyže v tradičních policejních barvách
Policejní zimní vybavení. Foto: Policie ČR
Zajímavosti

ČR - Vyrazili jste do hor a potkali jste policisty na lyžích? Možná jste si všimli, že má jejich výbava stejné barevné provedení jako třeba auta či motorky.

Policisté vyrážejí do přírody třeba v Krkonošském národním parku si berou za cíl nově policejní hlídky na lyžích, které budou působit ruku v ruce se strážci ochrany přírody národního parku a ve spolupráci a za podpory Horské služby ČR. V těžce přístupném terénu se budou policisté ve „smíšených hlídkách“ se strážci Správy KRNAP pohybovat na speciálním skialpinistickém vybavení.

„Jako odborníci na pohyb v zasněženém terénu jsme příslušníkům Policie ČR poskytli základní výcvik pohybu v terénu na skialpech. Měli by zvládnout náročné lokality, které jsou bohužel velmi oblíbené u skialpinistů, a to i přes nebezpečí, které hrozí jim, a při stržení laviny vlivem jízdy na lavinovém svahu i ostatním,“ uvedl k projektu Pavel Jirsa, náčelník Horské služby Krkonoše.

​„Policisty jsme pro výkon služby na lyžích vybavili, a to jak technickým vybavením, tak i s tím spojenou výstrojí. Policisté mají specifické dovednosti a jsou také odborně od Horské služby proškolení pro výkon služby na lyžích. Krkonošský národní park používá zvláštní ochrany a policisté budou s pracovníky KRNAP a Horské služby koordinovat činnost hlídek působících v terénu. Cílem je ochránit jednak životy a zdraví lidí v nebezpečných lokalitách, ale také společně s pracovníky Správy KRNAP odpovídajícím způsobem zasáhnout v případě porušování pravidel při ochraně přírody,“ upřesňuje Petr Petřík, ředitel Krajského ředitelství policie Královéhradeckého kraje.

Na lyžích je možné v Krkonošském národním parku na území Královéhradeckého kraje potkat naráz až osm policistů, nicméně tento specifický výkon služby bude organizován s ohledem na možnosti a zejména aktuální situaci.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru