OBRAZEM: Jako v pohádce! Projděte se s námi zasněženým zámeckým parkem v Krásném Dvoře
Zámecký park v Krásném Dvoře. Foto: Laurencia Helásková
Zajímavosti

Krásný Dvůr – K zámku Krásný Dvůr neodmyslitelně patří přírodně krajinářský park. Ten v letech 1783 až 1793 založil Jan Rudolf Černín, jako první svého druhu v Čechách. Volné travnaté plochy parku na ploše cca 100 ha oživuje množství romantických staveb.

Vznik parku ovlivnily botanické záliby Jana Rudolfa a potom také cesta po západní Evropě v roce 1779. V té době se do Evropy začal šířit z Anglie nový sadovnický směr. Podle něj měla být přirozená krajina přivedena až k nejbližšímu okolí budov.

Podle tehdejší módy byl park oživen řadou romantických staveb, které zkrášlují volné plochy nebo ukončují různé průhledy parkových partií. Z hlediska dendrologického najdeme v parku přes 100 druhů dřevin, jedná se výhradně o původní domácí nebo zdomácnělé druhy. Roste tady hodně prastarých dubů, buků, lip, jírovců, platanů, javorů a olší. Nejvýznamnější je tzv. Goethův dub (dnes již pouze torzo), jehož věk se odhaduje na 1000 let a patří tedy mezi nejstarší stromy v Čechách.

Za zmínku stojí také tzv. francouzská zahrada, umístěná na východní straně zámku. Zámecký park v Krásném Dvoře si bezesporu svou jedinečností a nádherou, kterou poskytuje celý rok, získává stále více nadšených návštěvníků.

(Zdroj: Zámek Krásný Dvůr)

foto

1201krasnydvur

1201krasnydvur2

1201krasnydvur4

1201krasnydvur5

1201krasnydvur6

1201krasnydvur7

1201krasnydvur8

1201krasnydvur9

1201krasnydvur10

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru