Noční obloha slibuje v příštích dnech zajímavou podívanou, ke které nepotřebujete ani dalekohled
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR – Od pondělí 8. srpna po setmění bude možné sledovat na obloze nejznámější meteorický roj – Perseidy. Astronomická podívaná bude k vidění až do neděle 14. srpna.

Pro sledování úkazu není třeba žádný dalekohled, meteory vylétají náhodně po celé obloze a jsou dost výrazné na spatření pouhýma očima. Co je samozřejmě pro sledování úkazu důležité, to je příznivé počasí. Předpokládané maximum nastane v noci z pátku na sobotu 12. - 13. srpna.

Meteorický roj Perseidy

Jde o zbytky komety Swift-Tutle 1862 III. Aktivita Perseid vyvrcholí v noci z 12. na 13. srpna kolem druhé hodiny ranní. Očekává se, že bychom mohli zahlédnout až 110 meteorů za hodinu.

První zmínky o úkazu pocházejí z poloviny 3. století našeho letopočtu v souvislosti s umučením svatého Vavřince (~230-258). Několik dní po jeho popravě 10. srpna 258 podle lidí z nočního nebe padaly třpytivé slzy a od této události jsou Perseidy lidově známé jako „slzy svatého Vavřince“.

Že jde o astronomický úkaz, prokázal až italský astronom Giovanni Schiaparelli v druhé polovině 19. století. Jako první na světě našel přímou spojitost meteorů s kometami, a dokonce určil, že původem Perseid je prach z periodické komety 109P Swift-Tuttle, objevené dvěma americkými astronomy v roce 1862. Kometa s periodou 134 let se naposledy u Slunce objevila v roce 1992. Znovu se ke Slunci přiblíží až v roce 2126. Každý rok Země na své dráze kolem Slunce prochází prachem, který je rozptýlen za kometou. Drobné prachové částice se střetávají s atmosférou Země a na noční obloze krátce zazáří jako meteory.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru