TIP NA VÝLET: Tlustý starosta, Kamenný sněhulák či Mumie. Skalní město u Tisé si získá srdce snad každého turisty
Foto: Martina Nováková
Výlety

Tisá/Tiské stěny – Tiské stěny jsou pískovcové skalní město a přírodní památka poblíž obce Tisé v okrese Ústí nad Labem. Jsou jedinečné svou rozlohou i rozličností skalních útvarů. Obec Tisá se nachází u Petrovic na česko-saské hranici.

Tiské stěny leží v nejzápadnější části Labských pískovců, v blízkosti národního parku České Švýcarsko. Nejvyšší bod Tiských stěn dosahuje nadmořské výšky 613 metrů, jednotlivé vrcholky se tyčí do výše 70 metrů.

Stejně jako celé Labské pískovce, i Tiské stěny vznikly přibližně před 85–100 miliony let v období druhohor na dně moře. Skalní města a věže jsou pak výsledkem erozní činnosti větru, Slunce, stromů a deště.

1911tisa2

Návštěvníci si můžou vybrat ze dvou značených okruhů tzv. Malými a Velkými stěnami. Mimo tyto značené cesty je vstup do skal zakázán. V letní sezóně se zde vybírá vstupné.

Okruhy vede zelená turistická značka. Výchozím místem pro obě části je rozcestí pro Naučnou stezku Tiské stěny.

Velké Tiské stěny

Po hřebeni stěn vede stezka. Jde zde mnoho zajímavých útvarů, které mají různé podoby. Mnoho skal už podle svého tvaru jména má. Například skalní věže Tlustý starosta, Kamenný sněhulák, Mumie, Sťatý major a dalších.

1911tisa5

Malé Tiské stěny

Menší skalní město nabízí výhledy na Děčínský Sněžník, České Středohoří i na některé vrcholky Krušných hor. Je zde hodně děs a průlezů, které nadchnout především ty nejmenší turisty.

Pozor na odbočení z cest!

Rozhodně je dobré v Tiských skalách se držet turistického značení. Podle legendy tu totiž skřítkové hlídají poklad, který mezi skalami ukryl šlechtic. Skřítkové mu ho údajně schovali. Kdo by snad chtěl poklad najít, skřítkové mu do kapes nasypou bludné koření a už se ze skal nedostanete.

Kudy do Tiských skal

V Tisé je nedaleko od vstupu do skal řada parkovišť. Hlavní zpoplatněné parkoviště je přímo v obci Tisá. Od parkovišť jsou skály doslova na dohled, nedá se zabloudit.

1911tisa4

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru