Podřipské muzeum se na začátku června znovu otevře. Na co se můžete těšit?
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Co se chystá

Roudnice nad Labem - Podřipské muzeum bylo, v souvislosti s pandemií COVID-19, nuceno zrušit či přesunout předem plánované programy. Na začátku června se však pro jednotlivce a menší skupiny znovu otevře. V opraveném interiéru nabídne obnovenou stálou expozici i celou řadu zajímavých tematických výstav.

Uvolňování mimořádných opatření, která byla přijata v souvislosti s pandemií koronaviru, pokračuje další vlnou. Jelikož se muselo odložit, zrušit či přesunout velké množství předem plánovaných programů, informuje muzeum příznivce o nově sestaveném plánu muzejních akcí na zbytek roku 2020.

  • Nutného uzavření muzea pro veřejnost bylo využito pro potřebné drobné opravy a úpravy expozičních prostor, například výmalby schodiště a na ní navazující instalace nových výstavních technologíí. Obnovy se dočkala také stálá obrazová expozice významných osobností Podřipska a prostory ve 2. patře. Zde bude návštěvníky nově čekat dlouhodobá výstava krajinomaleb severozápadních Čech, včetně Roudnicka a dřevěných střeleckých terčů od malíře Ernsta Gustava Doerella pocházejících z 19. století vypůjčená ze sbírek ústeckého muzea. Dále je v plánu otevřít výstavu antických váz, terakot a lamp ze sbírek pražského Umělecko průmyslového muzea.
  • S aktivitami nezůstává pozadu ani Klub sběratelů platidel a drobných starožitností, který chystá v muzeu současně dvě výstavy v rámci výročí týkajících se známých osobností. Oba záměry budou věnovány kulatým výročím narození dvou českých osobností. Národní buditel Václav Kratochvíl by letos oslavil 200. výročí od narození a český malíř Alfons Mucha 160. výročí.
  • Odloženou výstavu věnovanou 75. výročí konce 2. světové války, která je naplánována ve spolupráci s Městem Roudnice nad Labem a roudnickým Klubem přátel československého opevnění je posunutá na počátek měsíce července a potrvá do poloviny listopadu. Posunuto je i zahájení výstavy věnované roudnické židovské rodině Epsteinových, jejímž členem byl známý sportovec a olympionik Kurt Epstein, které se bude konat ve druhé polovině listopadu.
  • Z důvodů velkého zájmu veřejnosti bylo po dohodě s Ústavem archeologické památkové péče severozápadních Čech prodlouženo do konce června stávající výstavu "1000 let žili ve stínu Radobýlu".
  • Všechny předem plánované přednášky s tématikou stavby nového mostu, místopisu a konce 2. světové války, včetně Muzejní noci byly přesunuty na podzimní a zimní měsíce. Pořádání těchto programů se bude odvíjet od aktuálního stavu epidemiologické situace a hygienických opatření.

Podřipské muzeum bude pro jednotlivce a menší skupiny otevřeno od počátku června, přesné datum bude zveřejněno v kulturním přehledu a na webových stránkách.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru