Chystáte se o víkendu na hory? Máme pro vás několik rad, jak si na sněhu bezpečně užít
Víte, jak se bezpečně chovat na sjezdovce? Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Ústecký a Karlovarský kraj - Zima nás konečně obdarovala bohatou sněhovou nadílkou, takže na horách je lyžařská sezóna v plném proudu.

Než vyrazíme na hory, tak zajisté každý pečlivě zkontroluje, zda má správnou zimní výbavu automobilu, dostatek teplého oblečení a také veškerou sportovní výbavu potřebnou k zimním radovánkám... Sledujte také dopravní zpravodajství, ne všechny areály mohou být kvůli sněhové kalamitě dostupné po silnici.

Bohužel k oblíbené kratochvíli na sjezdovkách patří i úrazy, ať už se jedná o selhání jedince nebo techniky, a proto bychom měli býti seznámeni s bezpečnostními pravidly, které je nutné na horách, potažmo v lyžařských střediscích, dodržovat.

My vám zde přinášíme to nejdůležitější, co byste o bezpečnosti na horách měli vědět a jakými pravidly se řídit.

Jak se chovat na sjezdovce?

  • Chráníme se nejen helmou, ale také ohleduplným chováním k ostatním a dodržováním zásad bezpečného pohybu.
  • Způsob a rychlost jízdy musí každý přizbůsobit svým schopnostem, hustotě provozu a terénním a povětrnostním podmínkám.
  • Svou jízdní stopu volíme tak, abychom neohrožovali lyžaře jedoucího před námi.
  • Předjíždět můžeme shora nebo zespodu, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který umožní dostatek prostoru předjížděnému lyžaři či snowboardistovi.
  • Při vjíždění nebo rozjíždění je důležité se pozorně rozhlédnout, zda shora nebo zdola někomu nevstoupíme do jízdní dráhy. Též se vyhneme tomu, abychom na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě zbytečně nezdržovali. Např. po pádu musíme takové místo uvolnit co nejrychleji.
  • Stoupání nebo sestup po trati pěšky je možný pouze po okraji sjezdové tratě. Bezdůvodný vstup pěších na sjezdovou trať je zakázán.
  • Respektujeme značení a signalizaci na sjezdové trati.
  • Při úrazech je každý povinen poskytnout první pomoc a pokud jsme svědkem nebo účastníkem nehody (odpovědným či ne) jsme povinni v případě úrazu prokázat svou totožnost.
  • Svůj podíl na bezpečnosti mají samozřejmě i provozovatelé lyžařských areálů, ať už se jedná o zabezpečení sjezdovek nebo lanovek a vleků. My jsme však povinni seznámit se s bezpečnostními pravidly, která jsou v areálech umístěna na dobře viditelných místech nebo na webových stránkách daného lyžařského areálu.

Bohužel, letošní lyžařská sezóna nezačala šťastně, a to kvůli tragické události, která se stala v Harrachově. Proto striktně dodržujme daná pravidla, buďme ohleduplní a velice pozorní, obzvláště pokud s sebou máme své děti.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru