Jde o mrhání veřejnými prostředky v rámci výplat sociálních dávek na bydlení, zaznělo. Foto: město Klášterec nad Ohří
Litoměřice

Chomutovsko - Města Kadaň, Klášterec nad Ohří, Chomutov a Jirkov se spojila v úsilí docílit legislativních změn v oblasti příspěvku na bydlení. Představitelé měst společně podepsali dopis předsedovi vlády Andreji Babišovi, kterému dali podnět k řešení situace, kterou využívají tzv. obchodníci s chudobou.

Starosta města Kadaně Jiří Kulhánek upozorňuje na mrhání veřejnými prostředky v rámci výplat sociálních dávek na bydlení, opakovaně v této věci kontaktuje předsedu vlády, který věc předal Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Problém s migrací početných sociálně slabých rodin z celé republiky do severních a západních Čech trápí mnohé slušné obyvatele měst a také představitele radnic. Řešení je ale v kompetenci státu, a to v úpravě zákonů.

Představitelé měst se proto 11. ledna 2019 sešli v Kadani na společné tiskové konferenci, kde zaznělo, že tuto spolupráci v budoucnu rozšíří i na další města regionu. Problém s nepřizpůsobivými se totiž přelévá z jednoho města do druhého. „Vyplácejme dávky maximálně do výše obecního nájmu,“ říká starosta Kadaně Jiří Kulhánek a uvádí příklad, kdy nyní běžně dostává rodina příspěvek na bydlení ve výši 12,5 tisíce korun. Skutečné náklady jsou přitom zhruba poloviční. Byznys s chudobou přináší městům i další problémy, jako je zvýšený vandalismus, problémy s rušením nočního klidu i problémy ve školní výuce.

Starosta města Klášterce nad Ohří Štefan Drozd k tomu říká: „Chodí za námi spoluobčané, chtějí abychom řešili problémy s nepřizpůsobivými. Pokusili jsme se vykupovat byty, ale současní majitelé nám je nechtějí prodat. Opatření obecné povahy, ke kterému jsme přistoupili, představuje jen 10 procent úspor.“ Stejné problémy jsou v Chomutově, Jirkově a dalších městech. Slušní nájemníci odcházejí z panelových domů, kde jim znepříjemňují život neslušní sousedé. Ty ubytovávají pro svůj zisk ze sociálních dávek majitelé bytů, často společnosti odjinud, které skoupily byty.

Místostarostka Jirkova Dana Jurštaková uvádí: „Na ministerstvu pořád řeší, komu přidat peníze, a neřeší to, že jinde se sypou peníze zbytečně.“ Stát tak přichází o milióny až miliardy korun. „Snažíme se státu ušetřit peníze, a doufáme, že na to uslyší premiér vlády Andrej Babiš,“ říká Jiří Kulhánek, který vede korespondenci s Úřadem vlády, i vyvolává jednání na Krajském úřadě. Zatím bez výsledku. „Možná kompetentní úředníci čekají na jakýsi impuls od vyšší autority, aby dostali chuť do práce,“ říká Jiří Kulhánek.

Představitelé měst mají snahu řešit problémy, nechtějí je jen hasit, jak je tomu dnes.

„Rádi bychom, aby náš hlas bylo hlasitěji slyšet v Praze,“ říká David Dinda, náměstek primátora města Chomutova, které rovněž vítá spolupráci měst v této oblasti. Zkušenosti měst jsou totiž podobné, přibývá petic a stížností nespokojených občanů na chování nepřizpůsobivých, kteří migrují díky snadné dostupnosti štědře dotovaného bydlení. Udělat tomu přítrž navrhují představitelé měst Kadaně, Klášterce nad Ohří, Chomutova a Jirkova.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru