Přes hory přišel orkán! Stromy padají přes silnice a běžecké tratě, zavírají se skiareály
Na Karlovarsku narazil o víkendu autobus do stromu, který spadl přes cestu. V autobuse v době nehody jel řidič a dva cestující, nikdo se nezranil. Foto: HZS ČR
Litoměřice

Krušné hory – Ze severozápadu nad naše území přišel čerstvý vítr s nárazy až 70 kilometrů v hodině, na horách je situace ještě o poznání horší, tam nárazy větru činí až 110 kilometrů v hodině, což už je mohutná vichřice. Někde dosahují až síly orkánu.

Před následky větru již vydali výstrahu meteorologové, platit má během celého dnešního dne. Nejvíce jej pociťují ve vyšších partiích Krušných hor. Město Boží Dar například kvůli nepříznivé předpovědi vyhlásilo zákaz vstupu do obecních lesů, včetně vstupu na běžecké tratě. Celý Skiareál Klínovec a Skiareál Boží Dar budou podle informací z města Boží Dar v pondělí 14. ledna mimo provoz. V tuto chvíli nemáme informaci o dalších uzavřených areálech.

Nevydávat se na hřebenové partie hor a omezit túry ostatně doporučuje i Český hydrometeorologický ústav. Ten předpovídá i možná poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Je nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod.

Zvýšené opatrnosti dbejte při řízení vozidel.

Na nebezpečí při pohybu v horských partiích již upozornila i horská služba. „Stromy jsou obtěžkány mokrým sněhem, a při nárazovém větru se lámou. Hrozí proto stálé nebezpečí úrazu od padajících větví i slabších kmenů. Včera jsme se tak museli doslova prořezávat ke zraněnému skialpinistovi,“ upozornil na jeden případ z Beskyd záchranář Radim Pavlica a dodal, že v žádném případě by se pak na horské cesty neměl vydávat nikdo osamocený. Varování před pádem stromů vydala horská služba i pro celou oblast Krušných hor.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru