Roudnice nad Labem žádá o dotaci na podporu integrace cizinců
Ilustrační foto
Litoměřice

Roudnice nad Labem - Rada města Roudnice nad Labem schválila podání žádostí o dotaci z programu Ministerstva vnitra ČR „Projekty obcí na podporu integrace cizinců na lokální úrovni 2019“. Prostředky mají umožnit realizaci projektu řešícího problémy s integrací dětí s mongolským mateřským jazykem.

V současné době v základních a mateřských školách v Roudnici nad Labem dochází k velkým problémům s integrací dětí a žáků cizinců s mongolským mateřským jazykem. Pocházejí z výrazně odlišného kulturně-sociálního prostředí a často nezvládají ani základní komunikaci v češtině.

„Jejich integrace do běžné výuky je za současných podmínek velmi komplikovaná. Situace vážně omezuje její kvalitu a zasahuje nejenom tyto mongolsky hovořící děti, ale i další účastníky vzdělávání,“ vysvětlila vedoucí odboru školství Anežka Vyšinská.

Na jednání zástupců zainteresovaných aktérů - Města Roudnice nad Labem, firmy Adient, všech roudnických základních škol, mateřské školy Sluníčko a Poradny pro integraci Ústí nad Labem - byl proto v závěru minulého roku dohodnut společný postup. Došlo k nalezení vhodného dotačního programu Ministerstva vnitra, který umožní získat prostředky na financování projektu a napomůže tak ke zmírnění dopadů této situace.

Projekt tvoří čtyři hlavní aktivity:

  • tlumočník mongolštiny – na poloviční úvazek se zapojí především v základních a mateřských školách, v případě potřeby bude ale k dispozici i dalším aktérům, zejména zaměstnancům města, DDM, úřadu práce a dalším institucím
  • školní asistenti – dva pracovníci se na poloviční úvazek zapojí v dotčených základních a mateřských školách, kde budou spolupracovat s pedagogy, dětmi a rodiči
  • prázdninový program - výuka českého jazyka a kulturních specifik života v České republice; realizován během měsíců mimo školní docházku (červenec, srpen) se zaměřením na děti a žáky s mongolským mateřským jazykem a možností dobrovolného zapojení jejich rodičů
  • tvorba česko-mongolského materiálu pro integraci dětí a žáků - publikace má být vytvořena zejména pracovníky 2. ZŠ, zaměstnanci projektu a za přispění firmy Adient; výstup bude použit pro potřeby mateřských a základních škol v naší oblasti

„Vzhledem k závažnosti situace a velmi vstřícným podmínkám dotačního programu jsme společně s ostatními radními doporučili jeho využití. Věřím, že se jedná o smysluplnou aktivitu, která ve výsledku pomůže nejen samotným cizincům, ale především celkové kvalitě občanského soužití v našem městě,“ řekl starosta František Padělek.

Celkový rozpočet projektu je naplánován na 1.662.180,- Kč. Pravidla dotace požadují spolufinancování ve výši nejméně 10 %, přičemž by se na příspěvku mohli podílet i samotní zaměstnavatelé.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru