Foto: Zoo Ústí nad Labem
Litoměřice

Ústí nad Labem - Zoo Ústí nad Labem přichází se smutnou zprávou – z důvodu zhoršujícího se zdravotního stavu a pohybových problémů, které souvisí se stářím zvířete, musela být provedena eutanázie u samce křížence orangutana bornejského a sumaterského Ferdy. Byl nejstarším samcem orangutana v Evropě a druhým nejstarším na světě.

Ferda se narodil v roce 1969 v německé zoo ve Frankfurtu a ve třech letech se přestěhoval do Zoo Praha. Jako kříženec nemohl být zařazen do chovu, proto mu nikdy nebyla přidělena samice. V roce 2002 zasáhly pražskou zoo ničivé povodně a většina zvířat ze spodní části zoo přišla o své výběhy a ubikace. Pomocnou ruku s jejich ubytováním nabídly ostatní zoo v ČR, a tak Ferda spolu s dalšími zvířaty dorazil do Zoo Ústí nad Labem. Získal si přízeň chovatelů i návštěvníků, o čemž svědčí vítězství v anketě Zvíře roku 2009 a v ústecké zoo již zůstal.

S přibývajícím věkem samozřejmě přicházely i zdravotní problémy. Ferda měl nemocné srdce, trpěl dušností, těžkou artrózou páteře, a s tím spojenou poruchu chůze a koordinace pohybu. V poslední době se u něj začaly více projevovat poruchy chování typické pro seniory – třes končetin, mírné kognitivní poruchy, náladovost apod. „Dlouhodobě mu byly podávány podpůrné léky a analgetika, dostával přírodní geriatrika zpomalující starobní poruchy chování, ale v posledním týdnu se problémy výrazně zhoršily,“ upřesnila veterinární lékařka Jana Matoušková. Stejně jako u člověka, tak i u zvířete nastane čas, kdy lékařská medikace přestane stačit. Z tohoto důvodu se vedení zoo po konzultaci s veterinární lékařkou, zoology a chovateli rozhodlo, že další udržování při životě vysokými dávkami léků by nebylo humánní a vystavovalo by jej zbytečnému utrpení. „Někdy nastane čas a nezbyde nic jiného než se zhostit zodpovědného přístupu chovatelské instituce – zajištění welfare zvířete po celou dobu jeho života, a to včetně jeho důstojného odchodu,“ uvedla ředitelka zoo Ilona Pšenková.

Odchodem Ferdy tedy Zoo Ústí nad Labem dočasně ukončila chov orangutanů. Poslední zvířata tohoto druhu – samice Ňuninka a její dcera Cantik odešly v roce 2022 do jiných zoologických zahrad. Cantik se zapojila do chovu v Zoo Rostock, kde se jí již podařilo odchovat mládě, Ňuninka našla domov ve francouzské Zoo Beauval. Orangutani bornejští patřili mezi tradiční a návštěvníky velmi oblíbené druhy ústecké zoo. Vedení zahrady již dříve přislíbilo, že se tento významný druh do Ústí nad Labem zase vrátí. Nový pavilon pro orangutany, který by měl v budoucnu vzniknout přebudováním stávajícího pavilonu Asijský prales, je zahrnut ve schváleném Plánu rozvoje zoo.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru