Roudnice se připomněla 80. výročí okupace Československa německými vojsky
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - V pátek zástupci města pietním aktem na Husově náměstí uctili památku 80. výročí okupace Československa. Roudničtí nadšenci si pro žáky mateřských a základních škol připravili exkurzi zachovalé části dobového opevnění.

V pátek jsme si připomněli 80. výročí významné dějinné události - obsazení Československa německými vojsky 15. března 1939. Událost, která pro český národ znamenala jednu z nejtemnějších chvil v jeho historii a po které došlo k vytvoření Protektorátu Čechy a Morava.

1803vyrociokupace2

Zdroj: www.roudnicenl.cz

„Současně se otevřela jedna z nejtemnějších kapitol v historii českého národa. Psali ji běžní občané, politici či vojáci a bylo možné mezi nimi nalézt statečné i zrádce. Během dopoledne byla obsazena letiště, kasárny a rozhlasové vysílače nejen v Čechách, ale i na Moravě. Zároveň dorazily i německé prvky bezpečnostních složek, které začaly se zabavováním písemných materiálů z různých institucí. Ze získaných dokumentů pak byly čerpány informace o protivníchích nově nastoleného režimu," popsala za Podřipské muzeum Ilona Trefná.

1803vyrociokupace3

Zdroj: www.roudnicenl.cz

Od dopoledních hodin byl, díky roudnickému Klubu přátel československého opevnění, pro žáky vybraných tříd mateřských a základních škol připraven program u místní zrenovované pevnůstky, lidově zvané též řopík, která byla součástí dobového lehkého opevnění. Mohli si tak nejen prohlédnout jeho vybavený interiér a vojenskou výstroj, ale také vyslechnout odborný výklad.

1803vyrociokupace4

Zdroj: www.roudnicenl.cz

V 16.00 pak u pomníku na Husově náměstí proběhl pietní akt. Vedení města Roudnice nad Labem, společně s radními, zastupiteli a veřejností, položením věnce uctilo památku této tragické události.

Pokud Vás téma březnové okupce a další významné "devítkové" události zajímají, přijměte pozvání na setkání s historikem Jiřím Padevětem, které proběhne v úterý 2. dubna 2019 od 17.00 v přednáškovém sále Městské knihovny Ervína Špindlera.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru