FOTO / VIDEO: To byla podívaná! Pára odstartovala sezonu na Švestkové dráze
Parní vlak na Švestkové dráze z Mostu do Lovosic. Město Most v pozadí. Foto: Oldřich Hájek
Litoměřice

Ústecký kraj – Na Švestkové dráze, jak se přezdívá železniční trati z Mostu do Lovosice, začala v sobotu turistická sezóna. Během ní bude majitel tratě a současně provozovatel, tedy společnost AŽD Praha, připravovat vše na prosincové spuštění každodenního provozu na lince Most – Lovosice – Litoměřice.

V 8:30 vyjel mimořádný parní vlak do Ústí nad Labem a zpět. Těšil se mimořádnému zájmu jak cestujících, tak diváků. Těch bylo na každém přejezdu až několik desítek, většinou šlo o fotografy.

Švestková dráha je nejen odborníky, ale také laickou veřejností označována za jednu z nejkrásnějších regionálních tratí v České republice. Už od roku 1895 se vine malebnou krajinou Českého středohoří kolem zřícenin hradů Košťálov, Oltářík (Hrádek), hradu a zámku Skalka a dalších kouzelných míst, která stojí za návštěvu.

O zahájení i dalších turistických linek v Ústeckém kraji píšeme v článku Je tu sezona turistických vlaků, lodí i busů. Kam můžete cestovat a jak platit méně?

Video

https://www.youtube.com/watch?v=5LrKRt4YYbw

A kouzelné scenérie doplňovala i parní lokomotiva s historickými vozy. Šlo o stroj z roku 1954, přezdívaný díky nátěru jako Papoušek. Disponuje výkonem přes dva tisíce koní a dokáže jet až stokilometrovou rychlostí.

Rok 2019 je pro Švestkovou dráhu přelomový především tím, že si Ústecký kraj u společnosti AŽD Praha objednal od prosince pravidelný každodenní provoz vlaků, a to mezi Mostem, Lovosicemi a Litoměřicemi horním nádražím. Smlouva byla podepsána na dobu 10 let za cenu 108,50 Kč/km. „Z přístupu Ústeckého kraje máme velkou radost, která se mísí s řádnou porcí odpovědnosti. Každodenní provoz vlaků se totiž vrátí na tuto regionální trať po dvanácti letech a společnost AŽD Praha chce dokázat, že lokálky jsou důležitou součástí české železniční sítě,“ řekl generální ředitel AŽD Praha Zdeněk Chrdle.

Foto

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru