Ministerstvo vnitra ocenilo litoměřický úřad jako nejpřívětivější v republice
Na fotografii tajemník MěÚ Litoměřice Milan Čigáš (čtvrtý zleva) při převzetí ocenění. Zdroj foto: www.mvcr.cz
Litoměřice

Litoměřice - Obrovského úspěchu dosáhl Městský úřad v Litoměřicích z hlediska hodnocení kvality veřejné správy, a to jak v krajském, tak celorepublikovém měřítku. Nejprve obhájil první místo v soutěži „Přívětivý úřad Ústeckého kraje 2019“, když za sebou nechal magistrátní úřady měst Děčín a Most.

Následně zvítězil i v rámci České republiky, následovaný Magistrátem města Liberec a Městským úřadem ve Žďáru nad Sázavou. Ocenění převzal v předvečer konference Moderní veřejná správa v Olomouci tajemník litoměřického městského úřadu Milan Čigáš. Celkem se do soutěže přihlásilo 146 obcí III. typu (a městských částí hl. m. Prahy), tedy 64 % ze všech obcí III. typu.

V soutěži Ministerstvo vnitra při udělování titulu „Přívětivý úřad“ hodnotí poskytování nadstandardních služeb nebo běžných služeb v nadstandardní kvalitě. Města jsou posuzována podle 51 kritérií hodnotících dostupnost, transparentnost a komunikaci úřadu, možnost participace občanů a další aktivity. V rámci soutěže ministerstvo každoročně vydává brožuru s příklady dobré praxe. Litoměřice se letos pyšní hned dvěma zveřejněnými příklady. Prvním je přívětivé informování o sociálních službách pomocí mobilní aplikace Komplan. Druhou je udržitelné a zdravé město, kde jde úřad příkladem. Zde MV ocenilo mimo jiné například přechod z běžných služebních vozů na elektromobily a zakoupení elektrokol pro pracovníky úřadu, podporování přechodu z igelitových na látkové tašky či omezení používání plastových výrobků jak na akcích pořádaných městem, tak i na samotném úřadu.

„Za poslední období jsme ušli velkou cestu. Společně zavádíme řadu opatření, která usnadňují život občanům. Vážím si práce všech kolegů vedených panem tajemníkem Čigášem a z ocenění mám velkou radost,“ konstatoval starosta Ladislav Chlupáč. Město však má v plánu i nadále překonávat pomyslné překážky. „Velkou výzvou je spuštění tzv. mobilního úřadu, který by rozšířil naše služby do měst Štětí a Úštěk. Dalším plánem může být realizace detašovaného pracoviště matriky v nemocnici, a to po vzoru pracoviště CzechPointu zaměřené na novopečené rodiče, a ulehčit jim tak první okamžiky po narození miminka. A opravdu velkou výzvou je bezbariérovost budov na Mírovém náměstí a webu města,“ nastínil další plány úřadu Milan Čigáš.

V uplynulých letech Litoměřice v rámci soutěže MV zaujaly například dobrovolnickými aktivitami, interaktivní výroční zprávou dostupnou na webových stránkách města, pořádáním prorodinných aktivit, bezplatnou právní poradnou, rozklikávacím rozpočtem, službou online tlumočníka pro neslyšící s názvem „Tichá linka“, nebo novými mobilními aplikacemi.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru