Výsledky měření ovzduší v Roudnici odpovídají normám
Zdroj: www.roudnicenl.cz
Litoměřice

Roudnice nad Labem - V průběhu února Český hydrometeorologický ústav provedl v roudnických ulicích monitoring kvality ovzduší. Z výsledků vyplývá, že se kvalita místního ovzduší svým znečištěním zásadně neliší od stavu běžného v našem regionu. Rozhodnutí radních nevybudovat měřící stanici městu ušetří miliony korun.

Rada města na podzim minulého roku uložila odboru životního prostředí zadat Českému hydrometeorologickému ústavu v Ústí nad Labem zpracování odborné studie. Jejím hlavním cílem bylo vyhodnotit imisní situaci ve městě a doporučit, zda je smysluplné investovat prostředky v řádu milionů korun na pořízení a následně každoročně další statisíce i provoz vlastní monitorovací stanice. Vůz s technikou byl v týdenních intervalech umístěn Na Čihadlech, u 1. ZŠ Karla Jeřábka a 3. ZŠ v ulici Školní. Vzhledem k absenci velkých průmyslových znečišťovatelů ovzduší na území města byl k měření zvolen hlavně oxid siřičitý (SO2) a dále oxidy dusíku (NO, NO2 a NOx), prašný aerosol PM10 a PM2,5, doplňkové i toluen a benzen. Následně byla naměřená data zpracována za účelem zjištění míry souvislost znečištění v Roudnici nad Labem a na okolních stanicích. (např. Štětí a Kralupy nad Vltavou nebo Doksany)

„I přes opakovaně zhoršené podmínky pro rozptyl znečišťujících látek v průběhu měření, bylo hodnot imisních limitů dosaženo jen v případě prašného aerosolu – frakce PM10. I toto je však platné jen omezeně. Na základě třítýdenního měření totiž v žádném případě nelze posuzovat překročení či nepřekročení imisních limitů. Ty jsou totiž nastaveny pro komplexní zhodnocení koncentrací během celého roku,“ přiblížil výsledky měření Ing. Vladimír Drož, vedoucí odboru životního prostředí.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru