Nezaměstnanost na Litoměřicku se dostala pod celostátní průměr, je nejnižší v kraji
V Ústeckém kraji je důvod k radosti, nezaměstnanost tu klesá k historickým minimům. Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Litoměřice - Nezaměstnanost v okrese Litoměřice na konci května 2019 činila 2,5 procenta. O jak velký úspěch jde? Stačí jedno číslo pro srovnání: Je to méně, než činí celorepublikový průměr. Tak dobrá situace není v žádném jiném okrese Ústeckého kraje.

Vyplývá to z posledních čísel Úřadu práce ČR. Celorepublikově je bez práce 2,6 procenta lidí. Jde o nejnižší hodnotu od května 1997. Meziměsíčně i meziročně se zvyšuje počet volných pracovních míst.

Situace na pracovním trhu aktuálně odpovídá jak dlouhodobému vývoji, tak ročnímu období. Ze strany zaměstnavatelů přetrvává zájem o nové zaměstnance převážně v technických a dělnických oborech.

„V řadě regionů je podíl nezaměstnaných osob na historických minimech. Česká ekonomika je stále v dobré kondici a pracovní trh ovlivňují i sezónní práce, které jsou v plném proudu. Především ve stavebnictví, v gastronomii, cestovním ruchu, zemědělství a zahradnictví, ale také v lesnictví, rybářství, lázeňství či těžbě. Tyto činnosti poběží i v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat,“ shrnuje generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková.

Nezaměstnanost v Ústeckém kraji k 31. 5. 2019

  • Most 5,2 %
  • Ústí nad Labem 4,9 %
  • Chomutov 4,8 %
  • Louny 4,4 %
  • Děčín 3,9 %
  • Teplice 2,8 %
  • Litoměřice 2,5 %
  • Celostátní průměr 2,6 %

Firmám chybí kvalifikovaní lidé

Rekordní hodnoty, pokud jde o pokles nezaměstnanosti, ale podle ní zároveň komplikují situaci na pracovním trhu.

„Firmám chybí kvalifikovaní řemeslníci, poptávají dělnické profese, ale také odborníky v informačních technologiích. V některých regionech a odvětvích je nedostatek nabídky pracovní síly už také z řad uchazečů o zaměstnání. Pro Úřad práce ČR je současný vývoj impulsem pro zavedení nových přístupů k podpoře zaměstnatelnosti různých cílových skupin. Zároveň jsme se ještě více zaměřili na zkvalitnění a zefektivnění naši činnosti tak, aby zrcadlila požadavky zaměstnavatelů. Klademe důraz na přímý kontakt se zaměstnavateli, monitorujeme jejich potřeby v terénu a naši specialisté jsou s nimi v maximálně možné míře v osobním a pravidelném kontaktu. Zároveň se ale snažíme touto činností zaměstnavatele zbytečně nezatěžovat a vycházíme jim vstříc s termíny a délkou návštěv,“ dodala Kateřina Sadílková.

O koho je největší zájem

Obecně měli zaměstnavatelé v květnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, pomocné manipulační pracovníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky, svářeče, řezače plamenem, nebo páječe. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory.

 

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru