Máte auto? Inspekce zveřejnila velmi dobrou zprávu o letošní kvalitě pohonných hmot
Ilustrační foto: CC0
Litoměřice

Praha - Česká obchodní inspekce vyhodnotila kontroly jakosti pohonných hmot za 1. pololetí roku 2019. V tomto období odebrala na čerpacích stanicích v ČR celkem 1 329 vzorků pohonných hmot a zjistila 10 nevyhovujících vzorků, což je o 4 vzorky méně než ve stejném období 2018. V 1. pololetí tohoto roku vydala zákaz na téměř 21 tisíc litrů pohonných hmot v hodnotě více než 680 tisíc korun Kč. I když došlo k pochybení, kvalita pohonných hmot je v letošním pololetí nejlepší v historii.

Česká obchodní inspekce dlouhodobě monitoruje jakost pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic. V 1. pololetí tohoto roku odebrala 1 329 vzorků PHM a zjistila 10 nevyhovujících vzorků. Převážně se jednalo o automobilové benziny a motorovou naftu.

Jakost pohonných hmot se v 1. pololetí roku 2019 oproti 1. pololetí roku 2018 mírně zlepšila, a to ze 1,1 % na 0,8 % podílu nevyhovujících vzorků. Zlepšení jakosti bylo zaznamenáno u odebraných a kontrolovaných vzorků automobilových benzinů (z 1,8 % na 0,4 %). Zhoršení bylo zaznamenáno u vzorků motorové nafty z (0,8 % na 1,1 %) a u vzorků ethanolu E 85 (z 0,0 % na 16,7 %). Na stejné úrovni zůstávají odebrané a kontrolované vzorky CNG (0,0 %) a LPG pro pohon (0,0 %).

Vzhledem k vývoji na trhu s pohonnými hmotami se v 1. pololetí 2019 nepodařilo odebrat vzorky směsného paliva nebo FAME.

Biopaliva v pohonných hmotách

V průběhu 1. pololetí 2019 byl kontrolován obsah metylesterů mastných kyselin u 649 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 504 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Uložená opatření

Česká obchodní inspekce v prvním pololetí 2019 uložila v 6 případech opatření ve formě zákazu prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené prováděcím právním předpisem, zvláštními právními předpisy a českými technickými normami. Opatření bylo vydáno celkem na 20 851,97 l pohonných hmot v celkové hodnotě 683 388,85 Kč. Ve stejném období roku 2018 vydala ČOI zákaz na 81 394,34 l pohonných hmot v celkové hodnotě 2 707 615,20 Kč.

Z důvodů vyskytujících se nejakostních pohonných hmot v tržní síti ČR bude Česká obchodní inspekce v souladu s platnými právními předpisy nadále provádět kontroly jakosti všech dostupných druhů pohonných hmot.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru